open-navfaktor-logo
search
Vansudska nagodba
Skoro 10 miliona KM zaposlenicima institucija u KS na ime tužbi, svima isplata u roku pet godina
Do kraja 2022. godine zaposlenicima u organima i institucijama Kantona Sarajevo bit će isplaćena sredstva po ugovoru o vansudskoj nagodbi za isplatu finansijskih potraživanja iz radnog odnosa koja su im dosuđena pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama.
14.03.2022. u 09:31
get url
text

Saopćeno je to za Faktor iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je, u cilju izmirenja finansijskih potraživanja iz radnog odnosa koja su pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama presuđena zaposlenicima u organima i institucijama Kantona Sarajevo, 22. novembra 2021. godine objavila Poziv za zaključenje vansudskih nagodbi. 

Za te namjene u budžetu Kantona Sarajevo bilo je planirano 6.500.000 KM, ali s obzirom na broj pristiglih prijava to nije bilo dovoljno.

- Sredstva će biti isplaćena do 31. decembra 2022. godine, po redoslijedu prijema ugovora o vansudskoj nagodbi sa validnom dokumentacijom. U skladu sa planiranim sredstvima u budžetu Kantona Sarajevo za 2021. godinu, po objavljenom Pozivu i zaključenim ugovorima o vansudskim nagodbama uz prethodno dobijeno pozitivno mišljenje Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, izvršena je realizacija sredstava u ukupnom iznosu do 9.905.000,00 KM za 871 ugovor i 2.223 tražioca izvršenja – navode iz Ministarstva finansija KS.

VEZANI TEKST - Vlada KS poziva radnike da potpišu ugovore o vansudskoj nagodbi, šta kažu iz Sindikata

Navode također da je Vlada Kantona Sarajevo zadržala mogućnost da u skladu sa raspoloživim sredstvima budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu izvrši isplatu u iznosu većem od planiranog po ovom pozivu.

- S obzirom na to da je iznos po prijavama na navedeni poziv znatno veći, u budžetu Kantona Sarajevo za 2022. godinu za ovu namjenu planiran je približno isti iznos sredstava kao u 2021. godini. Jedinstvenu bazu primljenih sudskih izvršnih rješenja za Kanton Sarajevo vodi Bosna Bank International d.d. Sarajevo i ista je promjenjiva kategorija – kažu iz Ministarstva.

Navode da je Vlada Kantona Sarajevo u januaru 2022. godine donijela Akcioni plan aktivnosti potrebnih za izvršenje generalnih mjera naloženih Presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Omerbašić i drugi protiv Bosne i Hercegovine, aplikacija br. 4359/19, i četiri druga i ostalih presuda prema Kantonu Sarajevo i vremenski okvir za njihovu realizaciju od pet godina.

- Usvajanjem Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH od Parlamenta Federacije BiH kojim se Kantonu Sarajevo prihodi od indirektnih poreza znatno umanjuju u odnosu na stanje u 2021. godini dovodi se u pitanje i realizacija Akcionog plana u predviđenom roku – zaključuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.