open-navfaktor-logo
search
BANA uputila pismo
Skupština Crne Gore je poligon za one snage koje bi, pored negiranja genocida, rado počinile novi genocid nad Bošnjacima
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, u ime svojih članova porijeklom iz Sandžaka i Crne Gore uputila je otvoreno pismo predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću i predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću.
07.12.2020. u 07:40
get url
text

Poručuju da bi "nakon 30 godina postkomunističkog jednoumlja, pozdravila novoformiranu Vladu Crne Gore na čelu sa predsjednikom prof. dr. Zdravkom Krivokapićem, kada bi ona imala multietnički i multikonfesionalni sastav."

VEZANI TEKST - U Crnoj Gori se slavi nova vlada uz trobojke i četničke pjesme

- Međutim, očigledno je da ste kao mandatar, sada premijer, strogo vodili računa da sastav tzv. eksperata - ministara u Vladi Crne Gore bude na jednovjerskom tj. pravoslavnom kao i srpskom etničkom principu, što je za nas Bošnjake potpuno neprihvatljvo. Jer takva vlada ne oslikava stvarno stanje multietničke države, koju garantira ustav. Tvrdimo, postoje Bošnjaci u Sandžaku i Crnoj Gori koji su se posvetili nauci, van su stranaka i političkih tokova i previranja, ima ih i eksperata iz raznih oblasti. Kao građanin Crne Gore i premijer imali ste obavezu da ih pronađete i ponudite im da budu na čelu odgovarajućeg ministarstva, i tako ispoštujete ustav države, ali i pravični, nepristrasan pristup formiranja vlade. Ujedno, sa ovakvim činom kao uneverzitetski profesor sami ste sebe oborili na ispitu. Dok ste takvim postupkom Bošnjake osnažili da se još više posvete imperativu Gospodara svjetova "Ikre" - čitaj, uči, proučavaj, naučavaj, izučavaj, razmišljaj, studiraj, obrazuj se, spoznaj… Vas smo baš na vakat i u startu prepoznali - poručuju iz BANA-e. 

Aleksu Bečića su podsjetili da je u Skupštini Crne Gore pod njegovim predsjedavanjem javnost čula negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, najvećeg i najsramnijeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata koji su počinile srpske vojne i policijske snage.

VEZANI TEKST - Izabrana nova Vlada koju će voditi Zdravko Krivokapić

- Umjesto suosjećanja i izvinjenja porodicama žrtava genocida, šire se najgnusnije laži i zatrovani govori mržnje od strane parlamentaraca Demokratskog fronta (čitajte zloglasnog četničkog fronta, kako su u javnosti poznatiji). Vaša šutnja sa pozicije predsjednika Skupštine na govor mržnje i izrečene stavove, znači - da se sa njima slažete - stoji u pismu. 

Nedopustivo je, navode dalje iz BANA-e, "da se u najvišem državnom tijelu negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, pa iako je dobro poznata istina, ali i uloga Srbije i Crne Gore u agresiji na Bosnu i Hercegovinu (1992-95)".

- Posebno nekažnjavanje ratnih zločinaca za zločine koje su počinili na teritorijama obje države (Sebije i CG), uključujući posebno one po komandnoj odgovornosti iz vrha država. Negiranjem presuđenog genocida od strane najviših internacionalnih sudskih instanci Ujedinjenih nacija i nereakcijom i šutnjom vas kao predsjednika, odobrili ste da Skupština Crne Gore bude poligon za retrogradne snage, koje bi pored negiranja genocida u Srebrenici, rado počinile novi genocid nad Bošnjacima. Ujedno ste, gospodine Bečiću, vašom nereakcijom u svojstvu predsjednika Skupštine za počinjeni genocid nad Bošnjacima prihvatili kolektivnu odgovornost srpskog i crnogorskog naroda - ističe se u pismu BANA-e. 

Dritanu Abazoviću su poručili kako je "u toku zasjedanja Skupštine CG na slobodne teme bio izuzetno glasan i transparentan, ali od momenta negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, nažalost - šutio je."

- Zašto? U toku predizborne kampanje i postizbora bili ste opravdano glasni upravo po pitanju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, s pravom prozivajući sve one koji jesu odgovorni, uključujući i državni vrh Crne Gore. Nažalost, ovog puta ste šutjeli, dok su reagirali zastupnici koji sjede pored vas. Vjerujemo da ste čuli njihov krik iz skupštinskih klupa. Svakog pripadnika bošnjačkog korpusa, kao i svakog čestitog građanina svijeta, bole rane Srebrenice, trebale bi da bole i vas, demokratski orijentiranog građanina Crne Gore i Albanca muslimana čak i onda kada ne očekujete političke poene.

VEZANI TEKST - Zastupnica Bošnjačke stranke Strujić-Harbić: Genocid u Srebrenici je najvažnija riječ u našem jeziku

Gospodo, sva trojica sa zvaničnih državnih pozicija ste šutjeli u Skupštini Crne Gore, dozvolili ste negiranje genocida, da se svjesno udara na nezacijeljenu srebreničku bošnjačku ranu, koju dvadeset pet godina nakon genocida sljedbenici zla, govora mržnje i genocidne politike, jezicima zla produbljuju. To je nedeopustvo!

Skoro je tri decenije od početka krvavih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija ukazuje da je Crnoj Gori neophodno suočavanje sa prošlošću. Zato u ime istine, pravde i svih žrtava genocida i žrtava rata, pozivamo vas, bez odlaganja, da upravo u Skupštini Crne Gore pokrenete postupak lustracije i time pokažete koliko je političkoj poziciji i opoziciji Crne Gore stalo do istine i do njegovanja dobrosusjedskih odnosa sa državom Bosnom i Hercegovinom, i Bošnjacima u obje države, koji su najviše žrtve - stoji na kraju pisma koje je uputila Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.