open-navfaktor-logo
search
Većina izglasala
Skupština izmijenila zakone: Otvoren put da se smijenjeni direktori svih škola u TK vrate na funkcije
Skupština Tuzlanskog kanton sa 18 glasova "za" i osam "protiv" usvojila je izmjene kantonalnih zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju. To u praksi omogućava da se direktori osnovnih i srednjih škola vrate na funkcije s kojih su smijenjeni.
13.05.2022. u 17:24
get url
text
Skupština TK

Za ove izmjene glasala je aktuelna većina koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Socijaldemokrate (SD) BiH i Stranka za BiH.

Podsjećamo, Skupština TK 30. aprila prošle godine usvojila je izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, a uz oba ta zakona i amandmane kojima se smjenjuje 121 direktor škola, 88 u osnovnim i 33 u srednjim školama te školski odbori. Većinu su tada činili Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Naša stranka (NS) i Savez za bolju budućnost (SBB). Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donio je presude kojima je utvrdio da amandmani usvojeni uz navedene zakone nisu u skladu s Ustavom.

- Suština izmjena oba zakona je implementacija presuda Ustavnog suda FBiH u kojima se kaže da smjene direktora i školskih odbora nisu u skladu s Ustavom. Na ovaj način omogućavamo onima kojima su narušena prava, da na vlastiti zahtjev, mogu biti vraćeni na poziciju s koje su smijenjeni. Isto se odnosi i na 16 školskih odbora, koji su u trenutku smjene bili imenovani za stalno - kaže zastupnik SDA Midhat Čaušević.

Druga intencija je, dodaje Čaušević, depolitizacija samog izbora direktora i školskih odbora, koji će sada imati tri člana, gdje se u istu ravan stavljaju osnivači, odnosno politika, kao i nastavničko vijeće i roditelji učenika, jer će svi imati po jednog člana.

- U izbor direktora, uz redovnu proceduru, uključuju se nastavnička vijeća i vijeće roditelja. Vjerujemo da je ovo put ka depolitizaciji, posebno kada je u pitanju izbor direktora škola - zaključio je Čaušević.

Na pitanje da li postoji mogućnost da direktori koji su sada na funkciji tuže Kanton i da se napravi ista situacija, Čaušević je rekao da je sve urađeno u skladu s presudama Ustavnog suda FBiH.

- Presudama je jasno naznačeno da prekršen Ustav i Evropska povelja o ljudskim pravima i slobodama. Cilj je vratiti vladavinu prava i dati mogućnost da se stvari vrate u prvobitno stanje, odnosno da se ljudi vrate na pozicije s kojih su smijenjeni. Na njima je hoće li iskoristiti to pravo - kaže predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iz SD BiH.

Na pitanje hoće li direktori koji ostanu bez pozicija nakon povratka "starih" direktora moći tužiti TK, Vujović kaže da poziva sve koji smatraju da su nečija prava povrijeđena da pokrenu apelaciju ili sudski postupak.

- Suština ovih izmjena zakona je da će biti smijenjeno 720 ljudi, što članova školskih odbora, što direktora, a uslijedit će posljedice po TK od oko tri miliona KM. Na ovaj način se uvodi pravna nesigurnost, jer presuda Ustavnog suda BiH kaže da su narušena ljudska prava i slobode smijenjenih, a danas se to isto radi, iako se presudama kaže da to nije u skladu s Ustavom - kaže šef Kluba zastupnika SDP-a Dževad Hadžić.

On dodaje da je posebno zanimljivo to što je Vlada TK odustala od predlaganja ovih izmjena, kao i da je Ured za zakonodavstvo TK u mišljenju naveo da za ovim nema potrebe te jasno rekao da će iste posljedice imati zatečeni direktori koji će kasnije na sudu tražiti svoja prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.