open-navfaktor-logo
search
Jednoglasno
Skupština KS dala podršku: Vlada će kupiti 200.000 vakcina Sputnik V
Skupština Kantona Sarajevo je jednoglasno dala odobrenje Vladi Kantona Sarajevo za nastavak procedura za nabavku vakcina protiv koronavirusa. Riječ je o 200 hiljada doza vakcina za Kanton Sarajevo, a što bi, prema riječima premijera Edina Forte, značilo 100 hiljada vakcinisanih osoba s obzirom na to da su potrebne dvije doze po stanovniku.
28.05.2021. u 10:25
get url
text

Vlada KS je uputila zahtjev da se održi hitna sjednica Skupštine KS kako bi se ubrzale procedure za nabavku vakcina zbog ugovora koji treba da potpišu Vlada KS i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a da taj ugovor dalje treba da ide u Moskvu, kako bi se krenulo u proces nabavke Sputnik V vakcina.

Premijer Forto je istakao da je ovo rezultat nekoliko mjeseci stalne potrage i par mjeseci pregovora sa ruskim Fondom za strane investicije koji je direktno ovlašten za nabavku vakcina Sputnik V.

- To je ugovor gdje su supotpisnici Fond za strane investicije, te Vlada KS i Vlada FBiH, odnosno Zavod za javno zdravstvo FBiH. Na nama je da odlučimo da li ćemo ići u ovaj proces, a uzimajući u obzir mišljenje pravobranioca gdje smo insistirali da se pobroje svi rizici – kazao je Forto, dodajući:

- U slučaju neispunjenja ugovora sa druge strane, odgovoran je sud koji nije u BiH, ne postoje bankovne garancije za dio avansne uplate koji mi treba da damo i imajući u vidu monopolistički položaj ovog proizvođača za ovu vakcinu, jednostavno nekoliko klauzula ili cijeli tip ugovora je uzmi ili ostavi. Ovo je jedan standardni ugovor proizvođača vakcina, i imajući sve ovo u vidu, odlučili smo da sa vama podijelimo informacije i da potpuno otvorimo karte i zajedno donesemo odluku da li ja mogu potpisati ugovor, da li Zavod zdravstvenog osiguranja može plaćati i da li Bosnalijek koji nas je uveo u red za čekanje i koji nam je osigurao sastanke u Moskvi, da bude naš uvoznik – naveo je Forto.

Podsjetio je Forto da će cijena jedne vakcine biti 9,95 dolara, te da je to ista cijena po kojoj vakcine plaćaju i sve druge države.

Također je naveo da se u junu može očekivati od 20 do 30 hiljada vakcina, a da se tačni rokovi isporuke ostatka vakcina ne mogu garantirati.

Premijer Forto je kazao da traži da se izglasa ova odluka, da se da podrška Vladi uz sve rizike koji su navedeni, te da je važno da su dva nivoa vlasti Vlada FBiH i Vlada KS premostili političke razlike.

- I brojne države su preuzimale rizike. Što se desi, desit će se. Ono što je najveći problem jeste što je ovdje trebala to da radi država i svi rizici bi bili preuzeti sa nivoa države, ali to je ono što imamo i tražimo podršku – kazao je Forto.

Pozvao je građane da prihvate bilo koju dostupnu vakcinu ističući kako je zdravlje najvažnije.

Istakao je, odgovarajući na pitanje zastupnice Bibije Kerle da li je Sputnik registrovan u EU i da li će se sa tom vakcinom moći putovati u zemlje EU-a, da nema potpunu informaciju, ali da su kineske i Sputnik vakcine u procesu odobravanja.

- Premijer Mađarske je vakcinisan kineskom vakcinom, i apsurdno bi bilo da on putuje sa kineskom, a mi ne možemo sa kineskom ili ruskom. Po izvještajima iz javnosti, imamo informaciju da su ove vakcine ušle u EU i nadamo se da će EU imati razumijevanje za vakcinisane bez obzira na to koja je vakcina u pitanju – kazao je Forto.

Naveo je da je puno važnije da se građani vakcinišu, a tek onda da se brine kako će ko putovati.

- Činjenica je da Pfizer ima zahtjevniji hladni lanac i od ruske. Mi imamo uvjete za njihovo skladištenje. Uvjeren sam da ćemo ukoliko krenemo u ovaj proces imati potpuno osigurane uvjete za dolazak ovih vakcina. Ovo je za nas izazov, ali ne smatramo ga suštinskim – kazao je Forto odgovarajući na pitanje zastupnice Amre Junuzović-Kaljić o uvjetima za skladištenje, monitoring skladištenja i transporta vakcina, ukoliko do njihove nabavke dođe.

Zastupnik Zvonko Marić je kazao da smatra da ovo nije odlična prilika s obzirom na rizike koje je predstavio premijer. Ključno je, smatra Marić, da ti uvjeti nisu bezazlezni, već i rizični. Određen rizike treba da poduzme Vlada, a da je podrška Skupštine neupitna.

Kazao je Marić da je puna odgovornost na Vladi koja sugeriše nabavku vakcina.

- Podržavamo napore premijera Forte da se uđe u pokušaj nabavke vakcina i SBB će podržati tako nešto, ali nadam se da je premijer svjestan težine ovoga što je nabrojao – kazao je Marić.

Zastupnik Mahir Dević naveo je da je pozitivno to što je Vlada KS ostvarila saradnju sa Vladom FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.