open-navfaktor-logo
search
Rad "preko koljena"
Skupština KS: Klub SDA najavio apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog Zakona o organizaciji uprave
Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević kazao je danas da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH zbog niza proceduralnih grešaka koje su učinjene jučer na hitnoj sjednici Skupštine tokom usvajanja izmjena Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija tog kantona.
18.12.2020. u 14:23
get url
text

Skupština KS jučer je na hitnoj sjednici po hitnom postupku usvojila izmjene zakona kojim se ministarstvo obrazovanja dijeli na dva, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, a ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te komunalne privrede i infrastrukture spajaju u jedno.

Dević je pojasnio da je sazivanje hitne sjednice Skupštine definisano Poslovnikom u kojem se navodi da se hitna sjednica može sazvati u vrlo specifičnim uslovima, kada postoje velike opasnosti po KS, epidemije, zarazne bolesti, ugrožavanje sigurnosti, a da nikako ne tretira izmjene određenog zakona kako bi se određeni ministri i kadrovi 'uhljebili' na bazi političkog dogovora.

- Hitna procedura zakona po Poslovniku postoji, ali je u redovnoj sjednici, što znači da Poslovnik ne trpi hitnu sjednicu kroz hitnu proceduru - naglasio je Dević.

Također je naveo da prije usvajanja zakona svi relevantni subjekti trebaju dati mišljenje o zakonu, prije svega Vlada KS, skupštinska tijela, Ured za zakonodavstvo, ali da zastupnici ništa od toga nisu imali na sjednici.

Naopak redoslijed poteza

- Ovo je sve rađeno 'preko koljena' da se što prije osigura prostor za imenovanje određenih ministara i ušli smo u jedan potpuno naopak redoslijed poteza, jer su počeli pripremati ministarstva na bazi imena koje su predstavili putem društvenih mreža, umjesto da su formirali vladu pa tek realizirali svoju političku viziju - zaključio je Dević te pozvao 'Četvorku' da se, kako je rekao, vrate u ustavne okvire i da uposlenike ministarstva ne stavljaju u pravnu nesigurnost.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić kazao je da Vlada KS nije dala mišljenje na taj zakon jer smatraju da se radi o reformskom zakonu nove parlamentarne većine. Također je dodao da zahtjevi za mišljenje nisu došli na sjednicu Vlade, već pojedinačno u ministarstva.

Također smatra da postoji konfuzija među predlagačima tog zakona, te da Vlada nije htjela učestvovati u spajanju i formiranju novih ministarstva.

Naglasio je da je Ministrovo finansija pripremilo Nacrt odluke o privremenom finansiraju koju je uputio u skupštinsku proceduru te da je tom odlukom predviđeno finansiranje samo onih subjekata koji su bili finansirani tokom 2020. godine, ali ne i novi subjekti.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić smatra da je 'politika' ukinula to ministarstvo te da vođenje SK na ovaj način neće polučiti dobrim rezultatima.

Smatra da su građani Sarajeva ugroženi zbog zagađene vode i zraka, a da je namjera 'Četvorke' da struka ne vodi to ministarstvo zbog započetih pozitivnih procesa.

- Naš cilj je bio da napravimo bolje uslove za život, jer se u Sarajevu neće moći živjeti za 60 godina, a ovo ministarstvo je ukinuto kako novi ministar neće imati obavezu da završi procese koje smo mi započeli, kao što je studija o koridorima, zabrana upotrebe uglja, rješavanje problema nelegalnih objekata i slično - ustvrdio je Kapidžić.

Bez rasprave o bitnim temama

Zastupnik SDA Haris Zahiragić kazao je da se nadao da će jučer na hitnoj sjednici razmatrati bitne teme kao što su reforma zdravstvenog sistema, privreda, turizam  ili zagađenje.

- Umjesto toga dobili smo da se nova vlada formira prema imenima, što pokazuje njihove kapacitete. Obrazovanje je bitno, a oni nisu proveli ni javnu raspravu o tome. Nisu ništa uradili po zakonu koji je pun tehničkih grešaka - ocijenio je.

Također je naglasio da je 'Četvorka' napravila novo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, a da u nadležnost nije uvela odgoj te da  će, kako navodi, čak i uposlenike koje su radili na visokom obrazovanju, ostaviti u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS, što je velika šteta.

Zastupnica Jasmina Bišćević-Tokić poručila je da im predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić jučer na sjednici nije dozvolio da iznose mišljenja o dnevnom redu i predloženim zakonima te da će ubuduće, ako se to i dalje bude dešavalo, nakon svake sjednice sazivati pres-konferenciju.

Također je navela da kao predsjednica Zakonodavno-prave komisije KS nije htjela sazvati sjednicu, jer nisu imali potrebna mišljenja Vlade KS o zakonu.

- Oni su to očekivali i jučer su imenovali novu komisiju u kojoj nema nijednog člana opozicije - kazala je Bišćević-Tokić.

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč kazala je da su u komunalnim preduzećima napravili određene pomake nakon što se formiralo to ministarstvo 2015. godine te da trenutno šest od sedam preduzeća pozitivno posluje.

Pozvala je skupštinu većinu da što prije formira vladu kako se ne bi zaustavili pozitivni procesi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.