open-navfaktor-logo
search
Beograd
Skupština Srbije počela raspravu o sigurnosti nakon masovnih ubistava
Skupština Srbije počela je danas raspravu o sigurnosti u državi poslije masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu, a Vlada je u izvještaju koji je podnijela ocenila da je situacija stabilna.
18.05.2023. u 21:17
get url
text

Rasprava je danas trajala oko sat i po, a bit će nastavljena sutra u 10 sati. U izvještaju Vlade o sigurnosnoj situaciji navodi se da su "masovna ubistva u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca uznemirili javnost, ali da je stanje javne sigurnosti stabilno".

U dokumentu se navodi i da je od 2016. godine do 2020. godine predato ukupno 10.600 komada oružja, dok je za pet dana legalizacije koja se sprovodi od 8. maja predato oko 11.500 komada oružja.Izveštaj je u ime Vlade Srbije podnijela premijerka Ana Brnabić i rekla da u Beogradu ima 327 škola i da je do 3. maja bilo angažovano 140 školskih policajaca koji su pokrivali 205 škola, za koje je na početku školske godine procijenjeno da su sigurnosno ugrožene.

Ona je dodala da je posle tragedije 3. maja, istog dana naloženo da policijske uprave ostvare kontakt sa direktorima tih škola radi unapređenja sigurnosti i rada na reviziji procjene sigurnosti, a da je poslije tragedije u Mladenovcu naloženo hitno veće prisustvo policije na ulicama.

Kako je rekla, u akciji vraćanja nelegalnog oružja koja je pokrenuta poslije pucnjave u školi do danas predato je 26.339 komada oružja, odnosno 21.059 komada oružja, 5.280 minsko-eksplozivnih sredstava i više od milion komada municije.

Brnabić je kazala da se radi na snižavanju starosne granice sa 14 na 12 godina za krivično-pravnu odgovornost maloljetnika.

Mjesto za razgovor nije most

Ona je na sjednici parlamenta opoziciji poručila da je spremna da čuje sve mjere kako bi djeca i svi građani u Srbiji bili sigurniji, ali da mjesto za razgovor nije most Gazela koji su građani i opozicija blokirali prošlog petka tokom protesta "Srbija protiv nasilja", već Skupština Srbije.

- Mislim da ovo nije vrijeme za političke podjele iako sada, danas, neki žele da koriste ovo na najgrublji i najbanalniji način za podjele. Mislim da je Skupština jedini forum u kojem političari treba da raspravljaju o onome što se dogodilo - rekla je Brnabić.

Za vrijeme trajanja rasprave stigla su da govore samo dva zastupnika i to zastupnik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović i zastupnik opozicionog Zeleno-lijevog kluba Radomir Lazović.

Fehratović je rekao da je tragedija u školi "naslijeđe prethodnih decenija", jer je društvo "od 1990-ih izgubilo konce u prosvjetnom sistemu" i da je taj sistem devalviran.

- Školama moramo vratiti vaspitnu dimenziju, bez toga se ne može spriječiti ovo što se događa. U školama je izgubljen autoritet nastavnika i profesora, i to se mora vratiti - poručio je Fehratović.

Lazović je zamolio premijerku da ispune zahtjeve građana sa protesta "Srbija protiv nasilja" kojim se traže smjene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, oduzimanje dozvola za nacionalno emitovanje televizijama Pink i Happy, gašenje tabloidnih listova i smjenu članova Vijeća Regulatornog tijela za elektronske medije (REM).

On je premijerki poručio da protesti nisu politički, već da je to "vapaj i krik" građana koji traže da se poslije tragedija napravi rez sa dosadašnjim sistemom i naprave ozbiljne promjene u društvu.

Stanje nije stabilno, nego vri

Lazović je pitao premijerku zbog čega vlast mijenja i pooštrava zakone, kada i dosadašnje ne poštuje i naveo da je Srbija treća u svijetu po broju oružja po glavi stanovnika i poimence navodio ljude koji posjeduju velike količine oružja, a koji su na visokim funkcijama u državnim preduzećima.

On je pitao premijerku kako je mogla da izjavi da sistem nije zakazao i kako je moguće da u izvještaju piše da je stanje stabilno kada je poslije tragedija država u školama zabilježila povećanje "sigurnosno interesantnih događaja" za 123 posto i 181 prijetnju djeci, od kojih 22 prijetnje replikama pištolja i 13 prijetnji nožem.

- Samo mi onda objasnite kako je stanje stabilno. Stanje nije stabilno, nego vri - rekao je Lazović.

Premijerka Brnabić rekla je da od opozicije nije čula nijedan prijedlog mjera za sprečavanje nasilja i da vidi da oni politizuju tragediju.

Dok je Brnabić govorila zastupnici opozicije su stajali i držali transparente sa pitanjem "Šta je smiješno", što se odnosilo na premijerkinu objavu sa Instagram profila na kojoj je fotošopirana fotografija nje, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog na kojoj su oni utrostručeni uz poruku "Mnogo nas je više nego prošli put. Još malo pa ćemo na Gazelu".

Premijerka je to objavila na Instagramu tokom protesta "Srbija protiv nasilja" koji su održani u petak, kada je blokiran most Gazela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.