open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Skupština TK jednoglasno odbila da se migranti smještaju u Ljubačama i Bukinju
Skupština TK smatra da je migrantska kriza u BiH, pa i u TK, dosegla nivo u kojim se traži od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara da preduzmu sve mjere u cilju sprečavanja ulaska migranata u BiH
21.11.2019. u 14:06
get url
text

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je set zaključaka u vezi s migrantskom krizom, kojima, između ostalog, odbacuje da se migranti smještaju na prostor vojnog objekta u Ljubačama, ali i na prostoru zatvorenog rudnika u tuzlanskom naselju Bukinje. Zaključci su usvojeni jednoglasno, na hitnoj sjednici Skupštine TK sazvanoj sa samo jednom tačkom dnevnog reda, pod nazivom "stanje migrantske krize u TK".

Skupština TK smatra da je migrantska kriza u BiH, pa i u TK, dosegla nivo u kojim se traži od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara da preduzmu sve mjere u cilju sprečavanja ulaska migranata u BiH, navodi se u prvom usvojenom zaključku.

Dalje su usvojenim zaključkom zatražili od Predsjedništva i Vijeća ministara BiH da teret migrantske krize rasporede na cijelu teritoriju BiH.

Zaključeno je da Skupština TK ne prihvata niti jedan prijedlog viših nivoa vlasti koji nije usaglašan sa nižim nivoima vlasti, odnosno načelnicima i Vladom TK, a koji se odnosi na smještaj migranata na području TK.

Također, Skupština TK zaključila je da odbija predložene lokacije i to vojni objekat u Ljubačama i rudnik Bukinje za smještaj migranata, bez saglasnosti lokalne zajednice.

Podsjećamo, Vlada FBiH je donijela odluku kojom vojni objekat u Ljubačama kod Tuzle, ustupa Vijeću ministara, odnosno Ministrstvu sigurnosti BiH, za smještaj migranata. Nakon toga uslijedile su sjednice gradskih vijeća u Tuzli i Živinicama, kojima je izraženo oštro protivljenje da se na ovoj lokaciji, koja je na granici ovih općina, budu smještani migranti.

Također, zaključeno je da će Skupština TK na narednoj sjednici, 28. novembra, raspravljati o svim aspektima migrantske krize i mjerama za njenim upravljanjem. Na tu sjednicu bit će pozvani predstavnici Ministarstva sigurnosti i Ministarstva civilnih poslova BiH, direktor Kancelarije za strance BiH, direktor Granične policije BiH i predstavnici Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.