open-navfaktor-logo
search
Jednoglasno
Skupština TK usvojila izmjene zakona: Oko 6.400 boraca može tražiti novčanu naknadu
Skupština Tuzlanskog kantona danas je jednoglasno usvojila izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca, kojim se, između ostalog, uvodi egzistencijalna naknada za borce mlađe od 57 godina, koji ispunjavaju određene uvjete.
08.05.2020. u 13:21
get url
text
Detalj sa sjednice Skupštine TK
Detalj sa sjednice Skupštine TK

Podsjećamo, Parament FBiH već je riješio status boraca starijih od 57 godina, a oni mlađi ostavljeni su u nadležnost kantona.

- Na području TK imamo 6.400 boraca mlađih od 57 godina, a od toga je oko 800 iz Republike Srpske. Pravo na naknadu mogu ostvariti ako su na evidencija biroa za zapošljavanje duže od 12 mjeseci, a da su pri tome bili u Armiji RBiH duže od 12 mjeseci. Uvjet je i da u domaćinstvu ne ostvaruju prihode veće od 50 posto prosječne penzije isplaćene u decembru prethodne godine - pojašnjava Amir Kulaglić, ministar za boračka pitanja TK.

Ministar dodaje da pored novčane naknade izmjene zakona reguliraju i banjsko liječenje, pomoć prilikom priključenja na komunalnu infrastrukturu, prijevremeno penzionisanje i neka druga prava.

- Naknada će se plaćati prema broju mjeseci provedenih u Armiji RBiH. Vlada Tk ima rok 60 dana da uredi kriterije za ostvarivanje prava, a mi ćemo se potruditi da to bude što prije. Nastojat ćemo da pratimo nivo FBiH, gdje naknada iznosi pet KM po mjesecu provedenom u Armiji. Koeficijenti se kvartalno provjerava na Vladi TK i usklađuje se sa raspoloživim sredstvima i ukoliko budemo imali manjak sredstava, koeficijent može biti i niži - pojašnjava Kulaglić.

Izmjene zakona usvojene su u saradnji s boračkim udruženjima, a njihovi predstavnici nakon usvajanja zakona izrazili su zadovoljstvo postignutim.

- Ovo je velika stvar za borce. Ovo je pomoć za ljude koji 25 godina nemaju nikakvih primanja. Jedan veliki korak naprijed je urađen - kaže borac iz Gradačca Halil Kujraković.

Emir Sofić, ratni oficir Armije RBiH iz Srebrenika, kaže da je usvajanje izmjena zakona velika stvar za borce mlađe od 57 godina.

- Najzaslužniji za ovo su borci s ulice, mi koji smo bili u kampu heroja u Sarajevu preko dvije godine. Nakon nivoa FBiH, dobili smo ovo i na TK. Naš stav je da treba pratiti nivo FBiH da borci trebaju imati pet KM po mjesecu provedenom u Armiji i vidjet ćemo kako će ići realizacija - kaže Sofić.

Za izmjene zakona glasali su i pozicija i opozicija, što nije čest slučaj u Skupštini TK, što dovoljno govori o važnosti donesenog rješenja.

- Ovo je nastvak rješavanja problematike boračke populacije i mi smo jedan od prvih kantona koji je usvojio izmjene. U budžetu za ovu godinu predviđeno je šest miliona KM za novčanu naknadu - kaže zamjenik šefa Kluba zastupnika SDA Midhat Čaušević.

Šef Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić kaže da su borci bili obespravljeni dugi niz godina i konačno su dobili ono što zaslužuju.

- Ovo je pomoć ljudima bez posla, a želim se zahvaliti onim borcima koji su godinama istrajavali na kiši, na snijegu, vrućinama da ove izmjene ugledaju svjetlo dana - kaže Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.