open-navfaktor-logo
search
Na potezu Vlada
Skupština usvojila incijativu: I porodilje u TK trebaju primati 1.000 KM mjesečne naknade
Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je incijativu Kluba zastupnika Demokratske fronte, po kojoj bi porodilje u ovom kantonu trebale imati pravo na mjesečnu naknadu u visini prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine.
31.01.2022. u 15:46
get url
text

- Ovom inicijativom i naše majke porodilje će usvojenom inicijativom primati iznos od hiljadu konvertibilnih maraka u vremenskom periodu od godinu dana nakon poroda. Inicijativa se odnosi na majke porodilje bez obzira da li su u radnom odnosu ili ne - kaže predsjednik Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić.

Incijativom koja je usvojena jednoglasno definirano je da ova naknada "ne može biti manje od prosječne plaće (1.000 KM) u FBiH za prehodnu godinu".

- Majke porodilje nisu i neće biti manje vrijedne od majki iz Sarajeva ili bilo kojeg drugog kantona ili područja Bosne i Hercegovine. Vlada TK bi trebala već iduće sedmice, kao što joj je i naloženo, hitno donijeti odluku u skladu sa usvojenom inicijativom. Skupština TK je učinila svoje, Vlada TK mora hitno donijeti odluku zasnovano na usvojenoj Inicijativi da bi realizacija bila konačna - pojasnio je Mešalić.

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo krajem decembra je usvojila incijativu koja propisuje da će svaka porodilja u kS bez obzira na radno-pravni status primati oko 1.000 maraka, odnosno iznos prosječne plaće u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.