Razlog za takvu situaciju je očigledno nepostojanje definirane skupštinske većine, pa je tako i nastavku tek 19. redovne sjednice prisustvovalo samo 16 zastupnika. Aktuelna situacija uvjetovala je i izostanak potrebne podrške predloženom materijalu na sjednici, koja je prekinuta još u julu ove godine.

Za danas je odmah zakazana i 20. redovna sjednica, kojoj za razliku od prethodne, prisustvuju i zastupnici iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA), kao i njihove kolege iz nekoliko drugih zastupničkih klubova.

- Naš odnos je uvjetovan nezadovoljstvom trenutnom situacijom u Skupštini i određenim konsultacijama s kolegama iz drugih opozicionih klubova. Apsolutno smo nezadovoljni radom ovog saziva Vlade i aktuelnom političkom situacijom, odnosno nefunkcionisanjem Skupštine Unsko-sanskog kantona. Premijer Ružnić i Narodni evropski savez (NES) BiH nemaju podršku jasno definirane skupštinske većine, što nas sviju dovodi u nezahvalnu poziciju. Na današnjoj 20. sjednici s posebnim zanimanjem ćemo raspravljati o izvještajima o izvršenju Budžeta USK za prethodne tri godine, kao i Izvještaju o radu i poslovanju Šumsko - privrednog društva "Unsko-sanske šume" za prošlu godinu - kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Kantonalnoj skupštini Jasmin Musić.

Razlog političkih prepucavanja i velikog zanimanja za Izvještaj o radu ŠPD "Unsko-sanske šume" je poslovanje s milionskim gubitkom u prošloj godini.

- Skoro dva mjeseca u 2020. godini nismo nikako radili, a neki period smo radili s dvadesetak posto kapaciteta što je naravno bilo uvjetovano pandemijom koronavirusa. Nažalost, to je prouzrokovalo i gubitak u poslovanju od 2,7 miliona KM, što je prezentirano i u Izvještaju - riječi su direktora ŠPD "Unsko-sanske šume" Šerifa Kaljikovića.

Nakon višemjesečnog nerada, skupštinski zastupnici će i danas vjerovatno satima raspravljati o 12 tačaka dnevnog reda. S potrebnih 16 glasova mogao bi eventualno biti izglasan tek Prijedlog o visini zdravstvene premije za 2022. godinu.