open-navfaktor-logo
search
Sjednica CIK-a
Slijedi novi poziv Vijeću ministara BiH, Arnautović objasnio zašto je danas krajnji rok za novac za izbore
Od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine tražimo da na sjednici u ponedjeljak u dnevni red uvrsti i izglasa prijedlog odluke Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine o osiguranju novca za Opće izbore 2. oktobra, kazao je danas Suad Arnautović, predsjednik CIK-a na sjednici te institucije iz koje bi danas trebao biti upućen ovakav poziv Vijeću ministara.
02.06.2022. u 14:20
get url
text
Sjednica CIK-a

- To je jedini način da se mogu stići rokovi. Ostalo je u sferi nagađanja – dodao je Arnautović.

Iz Centralne izborne komisije su prije dva dana upozorili da je 2. juni krajnji rok da novac za izbore bude operativan iako je zakonski bio 19. maja, i da će u suprotnom održavanje izbora 2. oktobra biti najozbiljnije ugroženo, a Arnautović je danas pojasnio zašto 2. juni.

- Kazali smo da je operativni jer izabrani najpovoljniji ponuđači, na primjer, za štampanje glasačkih listića mora iz inostranstva nabaviti papir i sito kojim se utiskuje vodeni žig. Taj inozemni dobavljač je kazao da su cijena i usluge do 1. juna pod uvjetima kakvi su bili, a šta će biti nakon 2. juna ne znamo. Zbog ogromnih poremećaja na tržištu neće biti ista situacija kakva je bila u avgustu 2021. kada je utvrđivan budžet ili kada su otvarane ponude – rekao je Arnautović.

VEZANI TEKST - Političke igre se nastavljaju, iz CIK-a upozoravaju: U budžetu za izbore planirali manje 2,8 miliona KM

 

Dodao je da su već sedam lotova poništili i zato što su ponude bile i po sto posto veće u odnosu na sredstva koja su predviđena nacrtom budžeta.

- Pitaju nas mediji šta ćemo poslije 2. juna. Evo, tražimo od onoga ko je zakonom ovlašten i raspolaže sredstvima da nam ih stavi na raspolaganje. Sve drugo je neizvjesno – rekao je Arnautović.

Ukazao je i da imaju situaciju da se niko nije htio javiti na tri lota kada je u pitanju nabavka za informacioni sistem, te da pretpostavlja da je to zato što nema novca.

Željko Bakalar, član CIK-a, prokomentirao je da CIK čini sve da do izbora dođe 2. oktobra te da nastavljaju svoje aktivnosti, a da mu se čini da se donositelji odluka ponašaju kao da su izbori vlasništvo CIK-a, a ne osnovno demokratsko pravo svih punoljetih građana BiH.

- I ovo zakazivanje sjednice Vijeća ministara za 6. juni, na kojoj tek treba da se razmatra nacrt budžeta, je dokaz takvog pristupa – dodao je Bakalar.

Istakao je da je utvrđivanje nacrta budžeta institucija BiH za ovu godinu na sjednici Vijeća ministara BiH u ponedjeljak samo prva stepenica u donošenju budžeta, koji treba "proći" Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kazao je da je ugroženo štampanje i dostava glasačkih listića u inostranstvo jer za sve imaju realni rokovi.

- Ovo je monstruozno što se radi na ovakav način. Mi nismo blefirali kada smo govorili o rokovima. Nastavit ćemo rad dokle možemo – rekao je Bakalar.

Centralna izborna komisija BiH za provedbu Općih izbora 2022. godine zahtjeva oko 12,56 miliona KM, u šta nije uključen redovni godišnji budžet CIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.