open-navfaktor-logo
search
Čeka se Vlada FBiH
Smailbegović: Privreda treba pomoć još najmanje do kraja godine, gdje je novi set mjera?
Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u FBiH, nazvan i "korona zakon", prestao je da važi 31. jula i poslodavci u Federaciji traže od Vlade Federacije BiH da donesu novi zakon, set mjera, ili "prepakiraju" tzv. korona zakon, a sve s ciljem stabilizacije prvrede u FBiH koja je pretrpjela velike štete izazvane pandemijom.
13.08.2020. u 19:01
get url
text
Radnik, ilustracija
Radnik, ilustracija

Iz Vlade FBiH se još od kraja aprila najavljuje kako užurbano rade na drugom setu ekonomskih mjera, međutim do danas realizacija nije počela.

Čitava procedura je prespora 

Podsjećamo, do sada je Porezna uprava FBiH prema Ministarstvu finansija FBiH uputila potrebnu dokumentaciju za subvencioniranje doprinosa za april i maj, dok je juni u obradi. U međuvremenu su se javili problemi radnicima čiji su poslodavci ispunili uvjete za subvencije, da nemaju pravo na liječenje jer im doprinosi za ova tri mjeseca nisu uplaćeni. Mnogi ne mogu ni u penziju jer im nedostaju doprinosi za april, maj i juni.

VEZANI TEKST - "Korona zakon": Mnogi radnici ne mogu da se liječe jer im Vlada FBiH još nije uplatila doprinose za april i maj

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, smatra da sve ide presporo.

- "Korona zakon", čitava procedura ide sporo. Prvo se dosta probio rok za prijavu za subvencije, Porezna uprava FBiH dokumentaciju prekontroliše preko fiskalizacije, pa to dostavi Ministarstvu finansija FBiH, pa onda Ministarstvo Vladi FBiH koja opet mora donijeti odluku o uplati doprinosa... Javili su se i problemi kod liječenja jer ti doprinosi nisu uplaćeni svima kojima je trebalo. Istina, iz Porezne uprave FBiH su uputili dopis kantonalnim zavodima za zdravstveno osiguranje da radnicima ne prave probleme, ali kod nas su kantoni "država u državi". Tako mnogi radnici nemaju pravo na zdravstveno osiguranje. Ni mi u Udruženju poslodavaca FBiH ne možemo napraviti ništa spektakularno kod tih problema, ali možemo zamoliti da se to riješi. Da puste ljude u ova tri mjeseca - govori nam Smailbegović.

Osvrnuo se na prestanak važenja "korona zakona".

Adnan Smailbegović

- Mi smo i na Ekonomsko-socijalnom vijeću za područje FBiH tražili da se produži "korona zakon". Onda se desilo da je premijer FBiH Fadil Novalić bio zaražen koronavirusom, a samim time odsutan i neke dvije sedmice. Mi ćemo i dalje insistirati da se nešto učini s "korona zakonom" ili da se donesu neke druge ekonomske mjere, novi zakon. Sad imamo više iskustva, vjerovatno bismo znali bolje složiti ove stvari da se pomogne dodatno privredi sljedećih nekoliko mjeseci, mislim najmanje do kraja ove godine, jer vidimo kakva je situacija i zdravstvena u vezi s koronom. Privreda, također ništa ne ide, još smo u tom nekom "korona blatu" - govori Smailbegović i dodaje:

- Nije to samo ovdje, tako je u cijelom svijetu. Da bi se kod nas održala radna mjesta koliko-toliko, morat će se pomoći privredi. Ako privreda radi, ponovo će se sutra moći generisati budžeti. Pogledajte hotelijere, zamislite kada će oni dobiti prve goste. Imaju obaveze prema radnicima, a nemaju goste. Pogledajte koliko novaca će se izdvojiti, 110 ili 120 miliona KM s nivoa FBiH za realizaciju "korona zakona" za tri mjeseca. Kantoni, svi skupa, po mojoj nekoj procjeni će potrošiti 30-40 miliona. To vam je oko 160 miliona KM, to je trećina ili četvrtina novca koji su dobili od MMF-a za pomoć privredi. I to će unijeti u budžet i zatvoriti te svoje plaće i otpremnine kada im dedo i nana umru, od tih para naših. To je tako - rekao je Smailbegović.

Subvencije za april obuhvatile 141.019 radnika

Iz Vlade Federacije BiH nisu odgovorili na naše upite u vezi s novim setom ekonomskih mjera koji pripremaju, u kojoj su fazi, kada počinje realizacija..., kao i da nam objasne na koji način će srezati troškove administracije, što se najavljuje od marta, ali se niti jedan zakon u tom smjeru nije izmijenio.

Podsjećamo, subvencioniranje Vlade FBiH doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje za radnike čiji su poslodavci ispunili sve uvjete iznosi po radniku 244,85 KM. Od toga za penziono-invalidsko osiguranje usmjerava se 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM, ukoliko u mjesecu za koji se vrši obračun plaće poslodavci imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u odnosu na promet u januaru i februaru.

Vlada Federacije BiH je sa 32,8 miliona subvencionirala doprinose za april obuhvativši 141.019 zaposlenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.