open-navfaktor-logo
search
Mjerenja
Smanjiti kretanje i boravak vani: Živinice jutros najzagađeniji grad
Prema podacima sa mjernih stanica, kvalitet zraka u većini gradova centralne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne i dalje je nezdrav.
10.02.2020. u 08:14
get url
text

Najlošija je situacija u Živinicama gdje je jutros indeks kvaliteta zraka iznosio čak 244 i zrak je na tom području vrlo nezdrav. Vrijednost PM 2,5 čestica iznosila je 232. Radi se o česticama koje dolaze iz više izvora kao što su strujna postrojenja, toplane, individualna ložišta (ugalj – kao najgora vrsta čvrstog goriva), motorna vozila.

S obzirom na kvalitet zraka iz Eko Akcije upozoravaju da su kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Jutros je zrak nezdrav i u Ilijašu gdje je izmjereni indeks kvaliteta zraka iznosio 188, kao i u Tuzli gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 181, a vrijednost PM 2,5 čestica 119.

Zrak je jutros nezdrav i u Lukavcu i Zenici gdje su izmjereni indeksi kvaliteta zraka iznosili 165 i 163.

Na području tih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U Sarajevu i Goraždu indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio je 147 i 104 i na tim područjima je zrak nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.