open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Špiriću se sviđaju teze "nezavisnog" analitičara Žarka Papića: Problematičan "jedan čovjek, jedan glas"
Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je danas na hitnoj sjednici Doma na kojoj se raspravlja o krizi u BiH, da o svakom problemu postoje najmanje tri viđenja, ali da ga brine što ne postoji spremnost za dijalog da bi približili stavove.
29.11.2021. u 16:07
get url
text

On tvrdi da se ne radi o blokadi institucija Bosne i Hercegovine već stavu Narodne skupštine RS-a (NSRS) da nema uvjeta za donošenje odluka u institucijama BiH, nakon što je Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH, u julu nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH.

- Ono što me brine jeste da ne postoji spremnost, politička, čak ni u intelektualnim krugovima, ni u nevladinom sektoru, da se otvoreno pogleda problemima u oči. Da ne idemo kao guske kroz maglu - rekao je Špirić.

Kazao je da je potrebno da "razumijemo jedni druge i otvoreno pričamo o strahovima".

- Jučer sam čuo i pročitao tekst Žarka Papića koji kaže da formula ili paradigma na kojoj se raspala bivša naša država "jedan čovjek, jedan glas", da su je jedino uspješno preuzeli Bošnjaci u BiH. To je poruka da "jedan čovjek, jedan glas" ne može izdržati. Moramo tražiti model koji nas čini opstojnim. I zato danas ne mogu da vjerujem da ne postoji spremnost da ako jedan entitet održi sjednicu i donese zaključke, da to nije poziv na razgovor. Brine me statika bošnjačkog političkog establišmenta, da ne želi da razgovara o problemima taman kad se ne bi složili ni sa jednim zaključkom - dodao je Špirić i ponovo poslao poziv na dijalog.

- Bakir Izetbegović je rekao da ne vidi nijedan razlog za ovakvu situaciju, i to i jeste naš problem. Svi vide, samo ne vide oni koji trebaju da vide - stava je Špirić.

Papićev intervju na koji se Špirić poziva emitovan je na O kanalu, emisija "U kontru sa Draganom Markovinom", a prenijeli su ga i pojedini mediji popout Dnevnog avaza gdje je tekst naslovjeljen sa "Žarko Papić: Elementi bošnjačkog nacionalizma imaju identičnu osnovu kao Memorandum SANU".

Papićeva teza govori o tome da su srpski i bošnjački nacionalizam u Bosni i Hercegovini isti samo što im je, kako kaže, konačan cilj potpuno drugačiji. Dodao je da srpski nacionalizam za cilj ima razbijanje Bosne i Hercegovine dok bošnjački nacionalizam čini sve da BiH ostane cjelovita, samo što je, kako je rekao, problem sadržan u tome što bošnjački nacionalizam želi potpuno promijeniti karakter BiH te od nje stvoriti državu s izrazitom dominacijom bošnjačkog naroda, prenio je Dnevni avaz.

Papić je govorio o dvije suprotstavljene tendencije u BiH - unitarizaciju zemlje koja uključuje implementaciju principa "jedan čovjek – jedan glas", te dokidanje konstitutivnosti naroda te separatizam s druge strane kao reakciju na unitarizaciju?!

Žarka Papića čije su izjave vrlo često kontroverzne mediji u Sarajevu predstavljaju kao "nezavisnog analitičara". Između ostalog, on je bio ili je još član SDP-a BiH, gdje je među ostalim bio i član Savjeta za razvoj SDP-a. Čest je predavač na SDP-ovim skupovima.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.