Skijanje u Italiji pretvorilo se zamalo u noćnu moru jednom Splićaninu. On je bio je žrtva modernih džeparoša - onih koji novac ne kradu iz torbi i ruksaka, već s bankovne kartice, piše Slobodna Dalmacija.

Da mu je račun tanji za otprilike 1000 eura, doznao je odmah, još dok je boravio na skijalištu u Južnom Tirolu.

- Na sreću sam ugovorio uslugu koja mi omogućuje da, po svakoj obavljenoj transakciji, primim SMS poruku od banke. Tako mi je prvo stigla poruka u kojom me “obavještavaju” da sam u tom momentu - dok sam bio na skijanju i Italiji - potrošio 4500 danskih kruna, i to - u Danskoj?!

To je otprilike 4.500 kuna. U istoj minuti stižu još dvije poruke, ovaj put iz Nizozemske, i to jedna na 200 eura, a druga na 260, a ja sam i dalje na žičari u Italiji... Kako je riječ o bankovnoj kartici koju vrlo rijetko koristim za nekakve transakcije, a ne dižem ni novac na bankomatu, naravno, shvatio sam odmah da sam žrtva prevare.

Splićanin (identitet poznat redakciji) ističe da nije čekao ni trenutka i kontaktirao je Raiffaisen banku u Hrvatskoj, koja mi je izdala karticu, da ih obavijesti kako je “pokraden”.

- Za njihovu brzu reakciju imam samo riječi hvale - čim su uočili da se radi o prevari, pokrenuli su postupak za povrat novca i blokirali su karticu. Na sreću, jer je idućeg dana bio novi pokušaj krađe. Kako bilo, saznao sam da sam žrtva tzv. electronic pickpocketinga. Pojma nisam imao što to znači - kaže naš sugovornik.

Electronic pickpocketing možemo prevesti kao elektroničko džeparenje.