open-navfaktor-logo
search
Zaključak Predsjedništva
Šta će se dešavati u sarajevskoj SDA: Prevljak ostaje predsjednik, povećat će se broj članova Izvršnog odbora
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na jučer održanoj sjednici zadužilo radno tijelo kojeg čine Denis Zvizdić, Mirsad Zaimović i Safet Softić da u roku od sedam dana predlože zaključke u vezi sa stanjem i odnosima u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo.
05.06.2020. u 13:38
get url
text
get url
text

Ti odnosi su, podsjetit ćemo, dovedeni u pitanje nakon izbora za novo rukovodstvo Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, kada je u utrci za predsjednika Fikret Prevljak pobijedio Semira Efendića. Prevljak je dobio 59, a Efendić 40 glasova.

Nakon unutarstranačkih izbora je Efendić objavio snimak, na kojem tadašnji potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, koji se nakon toga povukao sa svih pozicija unutar stranke, nudi jednom od delegata zaposlenje za suprugu u zamjenu za podršku Prevljaku.

VEZANI TEKST - Malo odgovora, mnogo pitanja: Šta otkriva Efendićev snimak, a šta se još krije?

U međuvremenu je Semir Efendić uputio žalbu na izborni proces, a član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara je predlagao poništavanje izbora, te uvođenje povjereništva u Kantonalni odbor SDA Sarajevo. To se, prema informacijama Faktora, definitivno neće dogoditi.

Međutim, ono što bi se trebalo dogoditi je širenje Kantonalnog izvršnog odbora SDA Sarajevo, što je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva SDA podržala većina članova, te bi to trebao biti jedan od zaključaka imenovanog radnog tijela.

Tako bi se postojećem Kantonalnom izvršnom odboru trebali pridružiti novi članovi, a neki od sadašnjih članova bi mogli ostati bez pozicija s obzirom na doneseni propis prema kojem je onemogućeno "gomilanje funkcija" unutar stranke. I izbor članova Kantonalnog izvršnog odbora izazvao je nezadovoljstvo dijela sarajevske SDA, naročito članova Općinskog odbora SDA Novi Grad, koji nisu imali predstavnike u tom stranačkom tijelu.

Kada je u pitanju "gomilanje funkcija", Predsjedništvo SDA je usvojilo zaključak prema kojem jedna osoba može biti član samo jednog upravljačkog tijela upravnog, nadzornog odbora ili savjeta u kojima se prima naknada po osnovu članstva.

- Navedeno ograničenje je obavezujuće za sve članove SDA i odnosi se na članstvo u upravljačkim tijelima na svim nivoima (općinski, kantonalni, entitetski i državni). Svi koji su članovi u više od jednog upravljačkog tijela obavezni su u roku od 10 dana opredijeliti se za jedno upravljačko tijelo u kojem zadržavaju članstvo, a u ostalim podnijeti ostavke – navodi se u zaključku.

Trenutno se u toj stranci vrši analiza na osnovu koje će se ustanoviti koliko članova SDA je član više od jednog upravljačkog tijela, te ko su ti članovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.