TV debata Federalne televizije u kojoj su učestvovala tri najozbiljnija kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH – Šefik Džaferović, Denis Bećirović i Fahrudin Radončić – između kojih se od početka izborne kampanje vodi najžešća bitka, pokazala je da je Džaferović politički najspremniji i najbolji kandidat da uđe u Predsjedništvo BiH. Odgovarajući na pitanja pravnički konkretno, što je pokazalo i njegovo bogato znanje koje je stekao učestvujući u svim ozbiljnijim reformama u BiH od Dejtonskog sporazuma, te ne libeći se da uđe u sukob s druga dva kandidata, bila je jasna poruka koliko i kako je Džaferović spreman da se nosi sa svim državničkim pitanjima, ali i s drugom dvojicom članova Predsjedništva BiH, bez obzira ko oni budu.

Iako su u emisiju bili pozvani i Željko Komšić, Dragan Čović i Diana Zelenika, oni se nisu pojavili, tako da se debata odvijala između Džaferovića i druga dva kandidata koja su sve vrijeme (do samog kraja emisije) djelovala solidarno fokusirajući se na Džaferovića i replicirajući na sve što je rekao. No, Džaferović ni u jednom trenutku nije posustao,pokazujući veću i energiju i elokventnost od njih obojice.

I dok je na početku debate pokušavao – gubeći se u statističkim podacima u desetinama papira koje je imao ispred sebe (time pokazujući i nesigurnost) – da Džaferoviću fakturiše sve loše u državi, optužujući za to vlast, odnosno SDA, do kraja emisije je Radončić bio potpuno defanzivan, bezidejan, i nekonkretan. Ovo je prvi put da Radončić uopće učestvuje u nekoj TV debati, a sad je jasno i zašto, jer ne da se nije snašao, nego je djelovao potpuno neuvjerljivo pored energičnog Džaferovića koji je sve vrijeme imao vrhunsku koncentraciju, prateći sve što su govorili Bećirović i Radončić, i replicirajući na sve kritike koje su upućivali ne samo njemu, nego i SDA, ne ograđujući se ni jednog momenta od svoje stranke, već odgovarajući na svaku njihovu kritiku staloženo i argumentirano i demantirajući njihove pokušaje dezavuiranjajavnosti kao u trenutku kad je Radončiću decidno objasnio otkud "Juski pare" za autoput.

Za razliku od Džaferovića, koji je s ponosom govorio o stranci koja ga je kandidirala, upadljivo je bilo da Denis Bećirović niti jednom nije spomenuo SDP (osim jednom na samom kraju debate, potpuno usputno), čak je na kraju nekoliko puta istakao da je on kandidat – sedam stranaka, što je bilo smiješno, jer on je kandidat SDP-a. Uz to, niti jednom tokom debate nije uputio nikakvu kritiku ni Radončiću ni SBB-u, mada su i oni dio vlasti (što je Džaferović lijepo objasnio već na početku kad je Radončić krenuo s napadima), što je bilo više no upadljivo, kao i na momente i bezobrazno ponašanje prema Džaferoviću. Ono što su očekivali simpatizeri SDP-a, i eventualni glasači da čuju, nisu čuli. Bećirović nije imao niti jedne poruke o idejama socijaldemokratije koje bi eventualno mogle nešto nabolje promijeniti u zemlji, dok s druge strane njegovo nametanje kao "nezavisnog kandidatima" Bošnjacima nije djelovalo uvjerljivo naspram u debati više no visprenog Džaferovića. Tako su i njegove poruke, koje je pokušao poslati, na kraju djelovale samo kao demagogija Lagumdžijinog učenika koji nije dobro savladao lekcije.

Potpuno defanzivni Radončić, koji je u jednom trenutku debate bio potpuno povučen, kad je shvatio da se ne može nositi s Džaferovićem, pokušao je, u svom dobro poznatom maniru, s uvredama, na šta je od Džaferovića dobio argumentirane odgovore i javno odbijanje da se spusti na taj nivo. Koliko je Radončić bio uspješan u debati shvatio je i Avaz, jer je ovo jedino TV gostovanje Radončića koje nije postavljeno na njihov portal. S druge strane Bećirović se demaskirao, otkrivajući da iza poruka koje šalju u predizbornoj kampanji nema konkretnih rješenja.

Za razliku od saopćenja, izjava i intervjua, prava snaga kandidata se pokazuje upravo u debatama i Džaferović je, čak i iznenađujući mnoge, iako je protiv sebe imao dvojicu kandidata, dominirajući nad njima pokazao da ima snagu, ogromno znanje, pravničku sigurnost, a onda i šarm i državničko ponašanje.