open-navfaktor-logo
search
Bilo pokušaja
Šta kažu propisi: (Ne)moguće "udariti na džep" onih koji blokiraju rad Parlamenta BiH
U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ponovo je postavljeno pitanje obustave isplate primanja zastupnicima koji ne odlaze na zakazane sjednice, a to su parlamentarci iz stranaka iz RS-a.
20.12.2021. u 17:03
get url
text

Parlamentarne stranke iz RS-a su krajem jula odlučile da bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca.

Od tada zastupnici iz RS-a nisu bili na sjednicama Zastupničkog doma osim kada su zastupnici SNSD-a bili samo na tački o smjeni ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića da bi glasali "za". Delegati Doma naroda koji dolaze iz RS-a bili su na jednoj sjednici, onoj na kojoj se govorilo o aktuelnoj situaciji.

VEZANI TEKST - Koliko zastupnici i delegati iz RS-a prime iz državne kase dok bojkotuju rad Parlamenta BiH

Zahtjev, što građana što pojedinih zastupnika, za ukidanje plaća zbog ovakvog ponašanja povlačio se nekoliko puta. Nedavno je ovo pitanje Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine uputio Zukan Helez, zastupnik SDP-a.

Međutim, poznato je da zakonske mogućnosti za takvo što nema.

Tek Poslovnik o radu Zastupničkog doma Parlametarne skupštine BiH govori o tome da zastupnik ima pravo i dužnost prisustvovati sjednici doma i sjednici komisija doma čiji je član. No Poslovnikom nije predviđena nikakva sankcija za nepostupanje po ovoj odredbi.

Ni Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH ne navodi ovakvu situaciju, a ni Odluka o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava zastupnika i delegata u Parlamentu BiH.

Određena sankcija predviđena je samo Kodeksom ponašanja zastupnika i delegata, ali je ona skoro beznačajna.

Naime, ovaj etički kodeks kao lakšu povredu kodeksa navodi tri neopravdana izostanka sa sjednica tokom godine, a za takvu lakšu povredu kodeksa kao kazna je predviđena samo opomena.

Dio Etičkog kodeksa Parlamenta BiH

Dio Etičkog kodeksa Parlamenta BiH

U Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, koja je nadležna za primjenu Etičkog kodeksa, istakli su da nije ni bilo prijava.

- Kod Etičke komisije je problem da, kada se i podnese prijava, sve zavisi od političkih snaga. Bez obzira na argumente i činjenice, glasa se da se štiti stranački kolega ili član koalicije – rekla je Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka), član Zajedničke komisije za ljudska prava.

Kazala je da nema nikakve zakonske mogućnosti za obustavu primanja jer nigdje nije eksplicitno regulisano da oni koji ne dolaze na sjednice neće dobiti plaće, te da se ovo što se sad dešava namjerno podvodi pod politički stav.

O umanjenju ili obustavi isplate primanja ne razmišlja ni Zajednička komisija za administrativne poslove. Treba napomenuti da su na čelu ove dvije parlamentarne komisije zastupnici i delegati stranaka koje bojkotuju rad institucija.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH odgovoreno nam je na pitanje o mogućnosti ili nemogućnosti obustave isplata zastupnicima koji ne dolaze na sjednice.

- U skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, budžet institucija je decentralizovan. Svaka institucija vrši obračun plaća svojih zaposlenih, pa tako i Parlamentarna skupština BiH. Nakon unosa u sistem za obračun plaća i odobrenja od institucije, Ministarstvo finansija i trezora BiH vrši isplatu u tehničkom smislu. Dakle, Ministarstvo finansija i trezora BiH zaduženo je da u skladu sa zakonom vrši isplatu plaća, ali ne i obračun za druge institucije te nema nadležnosti niti bilo kakav utjecaj na visinu plaća - dodaju iz Ministarstva finasnija i trezora BiH.

Na početku mandata ovog saziva Zastupničkog doma, kada se također desila blokada rada, zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović predložio je inicijativu kojom je, kako nam je rekao Mehmedović, od Administrativne komisije i od Vijeća ministara BiH tražio da bude izmijenjen Zakon o plaćama i naknadama na način da se parlamentarcima ne isplaćuje plaća u slučaju da jednom mjesečno ne bude sjednica doma ili da joj ne prisustvuju. Nakon što je istu inicijativu upućivao tri puta, ona je sredinom 2020. godine usvojena u Zastupničkom, ali ne i u Domu naroda Parlamenta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.