open-navfaktor-logo
search
Sami donijeli odluku
Šta se događa u Banjoj Luci: Gradsko groblje zarađuje na umrlima od korone
Gradsko groblje Banja Luka više od godinu nezakonito uskraćuje pravo porodicama osoba preminulih od koronavirusa da sami odluče kod koga će kupiti pogrebnu opremu, tvrdeći da je mogu kupiti isključivo od ovog preduzeća.
05.10.2021. u 15:19
get url
text

Preminuli od ove zarazne bolesti prvo se smještaju u limeni sanduk, koji se zatim vari, a onda u drveni. U Gradskom groblju od početka pandemije porodicama govore da takve sanduke mogu da kupe samo kod njih, iako to nigdje nije propisano.

Osim što građanima uskraćuje pravo na izbor, Gradsko groblje je ovakvim postupanjem uskratilo i pravo rada ostalim pogrebnim preduzećima koja im zbog toga prijete tužbama.

Capital je u posjedu opomene pred tužbu koju je pogrebno preduzeće Duga poslalo Gradskom groblju, a u kojem traže odštetu zbog toga što su ih u proteklom periodu ostavili bez posla i otjerali u gubitak. U preduzeću Duga kažu da su im se javljale porodice kojima su službenici u Gradskom groblju u Vrbanji rekli da niko osim njih nema pravo da prodaje pogrebnu opremu kada je osoba preminula od koronavirusa.

Kako bi provjerili postoji li zakonsko uporište za ovakvo postupanje Gradskog groblja, iz Duge su se obratili svim relevantnim institucijama u kojima su, kažu, bili zatečeni saznanjem da se takvo nešto dešava i ogradili se od toga.

Zatim su od Gradskog groblja zatražili da im dostave dokument kojim se isključivo tom preduzeću daje za pravo da osobe preminule od posljedica COVID-19 spreme za sahranu u pogrebnu opremu koju samo oni mogu da prodaju.

- Ovakva praksa traje više od godinu, a za to vrijeme nama, a i drugim privrednim subjektima, načinjena je velika materijalna šteta. U početku nam nije bilo jasno, ali zbog nepoznate situacije u vezi sa virusom i proglašenja vanrednog stanja, nismo se unosili u ovaj problem. Međutim, i po završetku vanrednog stanja ovakva praksa se nastavila - navodi se u dopisu Duge.

Kako bi razjasnili sve nedoumice pisali su i direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Vladi Đajiću koji im je odgovorio da o pogrebnom preduzeću kod kojeg će članovi porodice kupiti pogrebnu opremu oni ne odlučuju niti su ikada donijeli akt o tome.

- Lice umrlo od posebno opasne zarazne bolesti mora se na adekvatan način pripremiti za sahranjivanje, a o izboru pogrebne opreme, među kojom su i sanduci, odlučuju članovi porodice preminulog lica - navodi se u Đajićevom odgovoru.

Direktor Gradskog groblja Željko Grbić nije odgovarao na pozive novinara Capitala. Međutim, novinaru se javio službenik Gradskog groblja koji je potvrdio da se pogrebna oprema može kupiti samo kod njih. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.