open-navfaktor-logo
search
Stigla 61 prijava
Šta sve bh. građani žele patentirati: Od maski i fiksatora do berača plodova
Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine u prošloj je godini prijavljen 61 patent, koji tek treba proći proceduru da bude odobren ili odbijen.
24.07.2022. u 20:10
get url
text
Ilustracija

Od ovog 61 patenta, njih 54 su prijavili domaći, a ostalih sedam strani prijavitelji, mahom iz Kine, a nekoliko ih je iz Francuske.

Prema informacijama koje smo dobili, među domaćim prijaviteljima samo je jedna institucija, i to Univerzitet u Banjoj Luci. Ostalo su građani.

- Pozitivno je što se među prijaviteljima pojavljuju univerziteti, sada Univerzitet u Banjoj Luci, nakon što je prijave ranije imao Univerzitet u Sarajevu jer su univerziteti svugdje u svijetu nosioci razvoja nauke – istakao je Srećko Rikalo iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Zanimalo nas je šta sve "domaća pamet" želi patentirati.

Tako su među prijavljenim patentima višejezična tastatura, razne naočare, naprava za brzo i efikasno gašenje trave, maska za trajnu zaštitu od virusa, kontejner za prikupljanje otpada u urbanim sredinama, podovi u igraonicama vrtića, uređaj za tretiranje i zaštitu životinja na daljinu, vanjski fiksator za kosti, električni berač plodova šipurka, a tu su se našli i neki patenti za pčelarstvo, masti...

VEZANI TEKST - Studentica iz BiH patentirala uređaj za zbrinjavanje infektivnog medicinskog otpada

Kineske prijave odnose se na novu vrstu gipsa u građevinarstvu.

Preciznije o ovim prijavljenim patentima u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH nisu mogli govoriti jer svaka prijava mora biti tajna 18 mjeseci, osim međunarodnih, a sama objava znači gubljenje prava prijavitelja da patentira.

Rikalo je pak ukazao da od stotinu prijava, otprilike deset do 15 posto ih i dobije patent jer neke nisu nove, inovativne, a neko i odustane. Dodao je da ima slučajeva kada se patent prijavljuje radi same prijave s obzirom na to da neke ustanove nagrađuju pronalazače.

I od ovih oko 60 prijavljenih patenata u 2021. godini, dodao je Rikalo, teško da će ih jedan-dva dobiti patent.

- Prijave su kvalitetom loše. Da bi neko dobio patent, on se mora izvesti, ali ovdje je više u pitanju ideja – kazao je Rikalo.

Napomenuo je da imaju i oko 20 ljudi koji stalno nešto prijavljuju.

Ipak, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, broj prijava patenata je u 2021. godini za skoro 11 posto veći nego u 2020. Kada su u pitanju oblasti, najviše ih se odnosi na svakodnevne životne potrepštine, proizvodne postupke, hemiju, građevinarstvo, fiziku.

U prošloj su godini priznata i četiri patenta, porijeklom iz Kine, Španije i Švicarske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.