open-navfaktor-logo
search
Tradicija Tužilaštva BiH
Standardno podizanje optužnica u posljednjim danima godine
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u posljednja tri dana podiglo šest, a u prethodna 362 dana godine devet optužnica za ratne zločine.
31.12.2020. u 13:45
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH: 29 tužilaca za godinu podiglo samo devet optužnica za ratne zločine! 

Sudu BiH u posljednja tri dana podneseno je na potvrđivanje šest optužnica za ratne zločine, uključujući dvije osobe nastanjene u Srbiji. U Odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH raspoređeno je 29 tužilaca, a u 2020. je ukupno podignuto 15 optužnica protiv 44 osobe.

Posljednja optužnica podignuta je protiv sedam osoba za zločin protiv čovječnosti počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa 1992. godine. Optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković, Sekula Šišić, Nenad Tanasić, Boško Bilić, Zdravko Balaban i Jordan Ilić.

Pred kraj godine šest osoba je optuženo za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Zvornika. Optužnica je podignuta protiv Šemsudina Muminovića, Muje Muratovića, Rasima Omerovića, Asima Alića, Fadila Mujića i Ismeta Memića zbog učešća u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti.

Zločini protiv čovječnosti

Optužnica je podignuta i protiv Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka, kojima su na teret stavljeni zločini protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Bosanske Krupe nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Prijedora. Tužilaštvo je optužilo i Spomenka Novovića i Borislava Pjanu. Na teret im je stavljen zločin protiv čovječnosti na području Foče 1992. godine zbog ubistva i nečovječnog postupanja prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

Na isteku godine podignuta je optužnica i protiv Neđeljka Popovića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Mrkonjić Gradu. Popović je nastanjen u Srbiji, čije državljanstvo ima, uz bosanskohercegovačko.

Optužen je i Branislav Gavrilović, koji je takođe nastanjen u Srbiji i čije državljanstvo ima. Gavriloviću je na teret stavljen zločin protiv civilnog stanovništva na području Ilidže i Hadžiča.

Osim ovih, Tužilaštvo je od početka godine podiglo devet optužnica protiv 25 osoba, što je upola manje optužnica u odnosu na 2019. godinu, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala. Sud BiH je za ratne zločine pravosnažno osudio devet osoba.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine je analizom utvrdila da u posljednje tri godine vlada trend smanjenja broja podignutih optužnica, kao i broja osoba optuženih za ratne zločine. Tokom 2018. godine 28 tužilaca je optužilo 62 osobe u 27 predmeta, a u 2019. je 27 tužilaca u okviru 22 optužnice optužilo 32 osobe.

Ispunjavanje norme

Britanska sutkinja Joanna Korner u izvještaju o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini kao jedan od problema identifikovala je podizanje optužnica protiv lica za koja se zna da nisu dostupna pravosudnim organima BiH. Ona smatra da moguća korist od podizanja optužnice protiv takvog počinioca u principu ne opravdava ni utrošak vremena ni utrošak resursa.

- Optužnice se ne bi trebale podizati protiv optuženih koji nisu dostupni organima krivičnog gonjenja ukoliko ne postoje realni izgledi da će se optuženi pojaviti na glavnom pretresu - konstatovala je Korner, dodajući da treba pojačati regionalnu saradnju.

Ona se u izvještaju osvrnula i na ispunjavanje norme tužilaca i podizanje velikog broja optužnica u decembru. Navedeni su podaci da je u u 2019. od 24 optužnice njih 11 bilo podignuto u decembru.

- Ovo je nepoželjna praksa jer se podudara sa dugom pauzom na Sudu zbog praznika. Vjeruje se da motiv za podizanje optužnica u decembru ima veze sa ispunjavanjem norme - navela je Korner.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.