Optužnica za ubistvo

Staricu izbo 30 puta, pa joj prerezao vrat: "Nešto mi je reklo da je moram ubiti"

Objavljeno: 20.03.2019. u 10:17 Autor: M. M.

Tužilaštvo u optužnici predložilo sudu da utvrdi da je Muhammed Fazlić učinio krivično djelo u stanju neuračunljivosti, te da mu se privremeno odredi prisilni smještaj u zdravstvenoj ustanovi sukladno nalazu i mišljenju psihijatrijskog vještačenja

Staricu ubio u hodniku kuće FOTO: ARHIV

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je podiglo, a sudija za prethodno saslušanje zeničkog Suda potvrdio u cijelosti optužnicu protiv Muhammeda Fazlića (1997) iz Zavidovića zbog svirepog ubistva njegove 77-godišnje komšinice Džulafere Mujkić, a koje se polovinom decembra prošle godine dogodilo u njenoj porodičnoj kući u Zavidovićima.

Kako se navodi u optužnici, Muhammed je 14. decembra, oko 10 sati, u Zavidovićima, u neuračunljivom stanju, (uslijed hebefrene šizofrenije) krenuo iz svoje kuće s namjerom da ubije Džulaferu.  Sa sobom je ponio nož sa crnom drškom dužine 19 centimetara, dužine oštrice devet centimetara.

Kada je došao do kuće u kojoj je stanovala ubijena, pokucao je na vrata, koja mu je ona otvorila, te je ušao u hodnik, a zatim bez ikakvog povoda i razloga nesretnoj ženi zadao ukupno 30 uboda nožem po glavi, stomaku i grudnom košu.

- Dok je u ovakvo bespomoćnom stanju trpila bolove i sve vrijeme trpila jaku patnju, pokušavajući dozvati pomoć, od zadobijenih povreda pala je na pod. Kada je vidio da još daje znake života, dok je ležala potrbuške, zadigao joj je glavu vukući za kosu i snažno nožem presjekao grkljan i lijevu karotidnu arteriju, od kojih povreda je na licu mjesta podlegla te je na ovako okrutan način usmrtio - navedeno je u optužnici.

Tijelo nesretne starice  je u stanu pronašao komšija, a brzom reakcijom policije, Fazlić je u roku nekoliko sati pronađen i uhapšen.  Iako se neposredno nakon pronalaska tijela starice sumnjalo na ubistvo iz koristoljublja, nakon ispitivanja Fazlića inspektori koji su ga saslušavali shvatili su da nije riječ o tome.

- Meni je nešto reklo da je moram ubiti. Jednostavno, tako mi je došlo – rekao je tada Fazlić zaprepaštenim istražiteljima.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona u optužnici je predložilo sudu da utvrdi da je osumnjičeni Muhammed Fazlić učinio krivično djelo u stanju neuračunljivosti, te da mu se privremeno odredi prisilni smještaj u zdravstvenoj ustanovi sukladno nalazu i mišljenju psihijatrijskog vještačenja.

Također, Tužilaštvo je sudu uputilo prijedlog da, nakon potvrđivanja optužnice protiv osumnjičenog produži mjeru pritvora jer postoji opasnost da bi puštanjem na slobodu mogao ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke koji imaju saznanja o navedenom krivičnom djelu, zatim jer postoji bojazan da bi mogao ponoviti isto krivično djelo i jer se u konkretnom slučaju radi o djelu za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od najmanje 10 (deset)godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije