open-navfaktor-logo
search
Poruka iz SAD-a
State Department izrazio podršku Schmidtu i korištenju bonskih ovlasti
Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price kazao je da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju potez Vijeća sigurnosti UN-a da jednoglasno obnovi mandat operaciji EUFOR-a Althea.
04.11.2021. u 19:49
get url
text

- Ukorijenjena u Daytonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a Althea i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine -  saopćio je Price.

Podsjetio je da je Ured visokog predstavnika (OHR) civilna misija koja odgovara EUFOR-u Althea.

- Također igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržava vladavinu prava i pomaže u reformi demokratskih institucija kako bi se unaprijedio napredak BiH na njenom odabranom euroatlantskom putu -  naveo je te dodao:

- SAD u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovu mogućnost da koristi sve neophodne ovlasti, uključujući i Bonske ovlasti, sve dok se ne okonča Agenda 5+2 i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

Istakao je da visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u tom zadatku.

- Žao nam je što Vijeće sigurnosti nije moglo čuti visokog predstavnika Schmidta tokom rasprave o njegovom izvještaju na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604.

SAD snažno podržavaju vladu BiH jer ona nastoji konsolidovati multietničku demokratiju i ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i pružiti ekonomske prilike svim ljudima -  napisao je također Price.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.