open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
Stavovi javnosti najgori ikada: U RS-u više od 74 posto građana smatra da novinare treba tući
Dvije trećine građana u Bosni i Hercegovini smatra neopravdanim svaku vrstu napada na novinare, dok svaki četvrti ispitanik u BiH, koji je učestvovao u istraživanju za 2023. godinu opravdava nasilje nad novinarima.
03.05.2023. u 11:21
get url
text

Taj procenat je daleko veći u RS-u gdje je prošle godine svega 6,9 posto ispitanika opravdavalo napade na novinare, dok u 2023. godini čak 74,1 posto ispitanika u ovom entitetu prihvata nasilje nad novinarima i smatra da ih "treba tući".

Pokazalo je to istraživanje "Medijske slobode u BiH u 2023. godini", a koje od 2009. godine sprovodi udruženje BH novinari i Fondacija Friedrich Ebert, povodom 3. maja Međunarodnog dana slobode medija.

Sa današnje prezentacije ovih rezultata u Banjoj Luci, istaknuto je da je agencija koja je radila istraživanje tri puta provjeravala pitanje i dobijene rezultate, upravo zbog ovako alarmantnih podataka.

Novinarka Milikica Milojević je navela da su ovo najgori podaci i da nikada do sada nije postojala tako velika razlika između RS-a i Federacije BiH.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić je upozorio da je posebno karakteristično da su prošle godine postojali određeni pomaci i optimističniji podaci, koji su ove godine naglo pogoršani.

Sve dolazi u svjetlu posljednjih dešavanja u RS-u, gdje je usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a kojim se kriminalizuje kleveta, napada na imovinu novinara u Banjoj Luci, kao i dešavanja oko slučaja banjalučkog novinara Nikole Morače.

- Nekoliko događaja iz ove godine stvorilo je ambijent u kojem novinari moraju strahovati za svoj život. Razmišljao sam da se na ovoj konferenciji pojavim sa pancirom ili šljemom na kojem piše "press". To nije karikiranje, ovo je crveni alarm- rekao je Vukelić.

Navedeno istraživanje je rađeno od 23. mart kada je u NSRS-u usvojen zakon kojim se kriminalizuje kleveta, a učestvovalo je 504 ispitanika metodom intervjua.

U udruženju BH novinari su naveli da je uduplano verbalno nasilje, prijetnje, napadi na novinare, a tek 25,4 posto slučajeva je riješeno u korist novinara.

U spomenutom istraživanju za 2023. godinu, 67 posto ispitanika u BiH izjasnilo da ima povjerenje u medije, ali je ono u padu u odnosu na godinu ranije, dok je opalo i povjerenje u vjerske zajednice koje se nalaze na drugom mjestu, ali i u NVO sektor, te političare i stranke za koje se 16 posto ispitanika u BiH izjasnilo da ima povjerenje, dok je jedina konstanta povjerenje u institucije međunarodne zajednice.

Povjerenje u političare i stranke u RS-u je znatno veće nego u FBiH.

Polovina ispitanika smatra da političari i stranke imaju najveći utjecaj na medije, a da su glavni kršitelji novinarskih prava upravo političari.

- To je znatno manje prisutno u RS-u, kod 37 posto ispitanika, a u FBiH 83,7 posto - navedeno je u istraživanju.

Televizija je i dalje dominantan izvor informacija, na drugom mjestu je internet preko kojeg se informiše 44, 2 posto ispitanika, a uduplano je i informisanje preko društvenih mreža, dok je vrlo nizak procenat onih koji čitaju novine i slušaju radio.

Istaknut je i podatak da polovina novinara ima plaće ispod prosjeka u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.