open-navfaktor-logo
search
Falila mu brzina
Stević: Misimović je zbog vina počeo da briljira na terenu
Miroslav Stević je po mnogo čemu specifičan lik na fudbalskoj sceni. Čovjek koji je sa Borussijom iz Dortmunda 2002. godine osvojio titulu u Bundesligi, nikada nije dobio pravu, veću šansu u dresu reprezentacije bivše Jugoslavije, ali danas veoma trezveno razmišlja o tom periodu karijere i u izjavi za Anadolu Agency (AA) otkriva interesante detalje u vezi sa bivšim selektorima.
18.10.2022. u 10:19
get url
text

- To je tužna priča i ne bih da zvučim patetično i da spominjem čuveni ključ po kome se sastavljala reprezentacija. Imao sam mnogo ružnih situacija koje su na kraju i kumovale da odigram svega šest mečeva za Jugoslaviju. Kažu mi: "Ako ne kreneš na turnir u Hong Kongu, nećeš ići na Svjetsko prvenstvo". A meni se žena porađa i naravno da mi je to važnije od Svjetskog prvenstva. Ili mi kažu: "Steviću, treba nam protiv Rusa igrač tvojih karakteristika, doći ćemo da te gledamo u Njemačku". Ja se smijem, ne morate da dolazite, večeras igramo Ligu prvaka protiv Liverpoola, imat ćete direktan prijenos na televiziji. Ma smiješno. Imao sam sličnu scenu i sa Živom (Milan Živadinović, op. a.) neka mu je laka zemlja.

Milan Živadinović je trenirao Stevića i u mladoj i u A reprezentaciji Jugoslavije.

- Fenomenalan tip i neviđeni motivator. Sjećam se posljednje utakmice te zajedničke države u Klagenfurtu protiv Austrije, sjajna ekipa sa Bokšićem, Vlaovićem, Zahovićem, Vladanom Lukićem, Đanijem Ćurčićem... Živa nam je održao takav govor u svlačionici da smo imali osjećaj da goloruki možemo u napad na austrijske tenkove. Došao je jednom prilikom u Minhen da me gleda protiv Stuttgarta. Sjedio je poslije utakmice sa Borom Novakovićem, našim čuvenim bokserom, i Pericom Radenkovićem, čovjekom koji je zaista lik za sebe i legenda njemačkog i jugoslovenskog fudbala. I kaže mi Živa: "Evo, sine, došao sam da ti pomognem". Ja slušam i ne vjerujem. Na stadionu 30.000 ljudi, dobili smo Stuttgart sa 3:1, drugi smo na tabeli, borimo se za titulu u Bundesligi, traže me Bayern, Roma, Dortmund..., a on došao da mi pomogne. Kažem: "Šefe, pa ne igram ja u Surdulici i Železniku. Ne treba Vi meni da pomažete, nego dobrodošli u Minhen, pa da sjednemo negdje da popijemo nešto i pojedemo". Poslije je Živa rekao Perici: "Vidiš ovaj moj mali, kako je opasan, ko britka sablja" - istakao je Stević.

Pored Dortmunda, Stević je tokom karijere ostavio dubok trag u mnogim evropskim klubovima, među kojima su Bochum, Minhen 1860, Fenerbahče...

- U Bochumu sam dočekao Zvijezdana Misimovića, stigao je iz Bayerna kao veliki talenat. Perfektan tehničar, falila mu je samo brzina da dostigne svjetsku slavu. I pored toga, napravio je sjajnu karijeru. Najviše zahvaljujući njegovim asistencijama, Džeko je eksplodirao u Bundesligi, a Wolfsburg osvojio naslov šampiona Njemačke. Bili smo cimeri, sjećam se da je prvog dana naručio coca-colu i tada sam mu rekao: "Sine, u ovoj sobi možeš da piješ samo crno vino i da izabereš između kisele i obične vode". Od tada smo pili samo vino, nije više bio bucko i počeo je da briljira na terenu. Doživljavam ga kao mlađeg brata, živimo i dalje u Minhenu i mnogo vremena provodimo zajedno. Oborio je mnoge rekorde i pomjerio granice koje će teško biti nadmašene u njemačkom fudbalu, ali je i u reprezentaciji Bosne i Hercegovine ostavio dubok trag - kazao je Stević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.