open-navfaktor-logo
search
Dok čekamo odgovor
Stigao dokument iz Ureda COVAX-a, BiH navodno nije ispoštovala uvjete za vakcine, Gudeljević o svemu šuti
Iz Ministarstva civilnih poslova BiH u ponedjeljak je, na upita novinara Faktora – da li raspolažu ikakvim informacijama kada bi u BiH mogla stići prva pošiljka vakcina protiv COVID-19, odgovoreno kako su oni u svakodnevnom kontaktu sa Uredom COVAX mehanizma, ali da još nemaju preciznih podataka kada bi prve doze mogle biti isporučene našoj zemlji.
24.02.2021. u 13:03
get url
text

VEZANI TEKST - Svaki dan dvocifreni broj umrlih od COVID-19: U Vijeću ministara nemaju pojma kad će stići vakcine

Posjetimo, isto Ministarstvo je 30. januara izdalo saopćenje u kojem je navedeno da će BiH sredinom februara u prvoj pošiljci dobiti 23.400 Pfizer/BionTech, a do kraja mjeseca od 153.600 do 259.200 AstraZeneca/SKBIO vakcina.

- Da to je posljednja konkretna informacija koja je prema našoj zemlji upućena iz sjedišta Globalne alijanse za vakcine (GAVI) – odgovoreno nam je prije dva dana iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

No, sinoć u tekstu, koji je objavljen na portalu Klix.ba, navedeno je kako u dokumentu kojeg je dobilo Ministarstvo civilnih poslova BiH od Ureda COVAX mehanizma stoji da BiH ni u martu neće dobiti vakcine.

U tekstu se dalje navodi kako je 29. januara bh. strani javljeno da će dobiti 23.400 doza Pfizer vakcina ako ispuni niz uvjeta, koje, kako su kazali iz COVAX-a, nisu ispunjeni.

Ističe se kako BiH, prema Pfizerovim dubinskim analizama za svaku zemlju, svoje obaveze nije završila, te da se to najviše odnosi na zahtjeve "ultra hladnog lanca", za skladištenje vakcina, ali i obaveze iz pravnog i administrativnog aspekta.

- Nakon nekoliko obavljenih razgovora s kompanijom Pfizer u posljednje tri sedmice sa žaljenjem vas obavještavamo da će se isporuka ovih doza za koje je bio cilj da budu isporučene u prvom tromjesečju ove godine, biti odgođene sve dok se ne ispune dodatni zahtjevi Pfizera za dubinskom analizom, koji daleko nadilaze procjene spremnosti koju je izvršio Regionalni odbor za procjenu - stoji u pismu, piše Klix.ba.

U normalnim državama, a s obzirom na ozbiljnost i hitnost situacije, očekivano bi bilo da se Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, jutros obrati javnosti ili pošalje saopćenje kako bismo se prestali igrati gluhih telefona i građanima, nakon višesedmične agonije i iznošenja lažnih datuma, napokon dali tačnu i konkretnu informaciju vezanu za dolazak vakcina.

Umjesto toga i jutros nam je rečeno da pošaljemo upit, a nakon nekoliko telefonskih poziva, iz Ministarstva civilnih poslova BiH kazali su da, zbog velikog broja novinarskih upita, još nije odlučeno da li će se svima posebno odgovarati ili će u toku dana ići saopćenje prema medijima.

Nezvanično, Faktor saznaje da je tačno da je u Ministarstvo civilnih poslova BiH stigao dokument iz Ureda COVAX mehanizma, ali da se u njemu ne spominju nikakvi datumi o isporuci vakcine u BiH.

Informaciju više o dolasku vakcina u BiH i dokumentu koji je stigao iz Ureda COVAX-a pokušali smo jutros saznati i u kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije. Odgovoreno nam je da se za sve informacije vezane za vakcinu protiv COVID-19 obratimo Ministarstvu civilnih poslova BiH. Vrlo interesantan odgovor, naročito ako uzmemo u obzir da je nabavka vakcina i proces imunizacije u drugim zemljama, među kojima su i one u regiji, posao i premijera. No, u BiH očigledno nije! 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.