open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Stigle prve ponude: Investitori spremni osigurati dva miliona eura za film o opsadi Sarajeva
Cilj je, kako smo jučer pisali, da Sarajevo i BiH dobiju relevantan, historijski tačan, svjetski igrani film o opsadi, najdužoj u poznatoj historiji ratovanja
21.08.2019. u 16:02
get url
text
Film o opsadi Sarajeva

Film o opsadi Sarajeva, zainteresovao je brojne investitore iz cijelog svijeta, koji žele izgraditi finansijsku konstrukciju za njegovu realizaciju.

Kako saznajemo, nakon što je jučer objavljena informacija o ovoj inicijativi gradonačelnika Abdulaha Skake, ponude i pozivi stižu iz cijelog svijeta, pa je tako grupa investitora koju čini bh. dijaspora i stranaci, za početak spremna osigurati 2 miliona eura.

I to nije sve. Pozivi podrške i dalje stižu od istaknutih filmskih radnika, a javljaju se i ljudi sa idejama, scenarijima, sinopsisima...

Cilj je, kako smo jučer pisali, da Sarajevo i BiH dobiju relevantan, historijski tačan, svjetski igrani film o opsadi, najdužoj u poznatoj historiji ratovanja. Grad Sarajevo bi, prema poznatim poslovnim modelima, bio sufinansijer projekta uz podršku drugih nivoa vlasti, privatnog sektora i stranih partnera.

Ideja o filmu naišla je i na pozitivnu reakciju domaćih vlasti, koje su spremne odvojiti sredstva za njegovu realizaciji. Pozitivna atmosfera se stvorila oko njegove realizacije, a njen početak, mogao uslijediti veoma brzo.

- Film će biti bosanski proizvod za svjetsko tržište. Neće to biti čaršijska priča, nego ozbiljan historijski film koji svijet treba da vidi. To mora biti film koji će se snimati u Washingtonu, Daytonu, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu... jer sve je to povezano. Mi imamo jako talentovane autore: glumce, reditelje, muzičare, projekat jeste zahtjevan, ali, vjerujem da oni to mogu iznjedriti. Također, nije isključeno da iza ovog filma stane i svjetsko reidteljsko ime. Sarajevom ovih dana šetaju oskarovci, mi imamo najjači festival, pa vrijeme je i da dobijemo film o temi koja nas se itekako tiče - kazao nam je naš izvor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.