open-navfaktor-logo
search
Bez umanjenja računa
Što je toplije vani, Toplane će slabije zagrijavati stanove
Bez obzira na vanjsku temperaturu zraka, temperatura unutar objekata koje zagrijavaju Toplane treba da bude 20 stepeni
30.10.2018. u 11:28
get url
text

Zvanično grijna sezona u Sarajevu počela je 15. oktobra, ali građani se žale da Toplane ne zagrijavaju stanove tokom cijelog dana i pitaju hoće li im se odbiti s računa oni dani kada su Toplane u smanjenoj mjeri zagrijavali stanove.

Glasnogovornik Toplana Ženja Ljubuškić kazao nam je da do umanjenja računa neće doći, a evo i zbog čega.

- Postrojenja Toplana podešena su sistemom automatske regulacije u kojem intezitet zagrijavanja zavisi od vanjske temperature zraka. Što je temperatura zraka viša, intezitet zagrijavanja stanova je slabiji i obrnuto. Projektna temperatura zraka unutar objekata koje zagrijavamo shodno Uredbi o općim uvjetima za proizvodnju i isporuku za korištenje toplotne energije, temperatura u stanovima treba da iznosi 20 stepeni sa mogućnošću odstupanja plus ili minus jedan stepen.

Kako je ovih dana temperatura vanjskog zraka u Sarajevu preko 20 stepeni Celzijusa, Toplane ne vrše zagrijavanje stanova tokom cijelog dana. Kada vremenski uvjeti budu to zahtijevali, odnosno kada se smanji vanjska temperatura zraka Toplane će preći na cjelodnevni režim zagrijavanja stanova od 6 do 22 sata – pojasnio je Ljubuškić.

Naš sagovornik dodaje da bez obzira na vanjsku temperaturu zraka temperatura unutar objekata koje zagrijavaju Toplane treba da bude 20 stepeni.

- Uredbom nije predviđeno da se računi umanjuju ukoliko je smanjeno zagrijavanje stanova zbog povoljnih vremenskih prilika. Međutim, Toplane ne povećavaju račune u slučaju da je prije početka sezone grijanja temperatura zraka pala ispod 12 stepeni. Zbog toga smo počeli sa grijanjem 27. septembra i nismo korisnicima povećavali cijenu na računima - kazao je glasnogovornik Toplana.

Korisnici čije stanove zagrijavaju Toplane imaju pravo na smanjenje računa samo u slučaju kada se utvrdi da temperatura u stanovima iznosi manje od 20 stepeni. U tom slučaju na žalbu korisnika dolaze vam radnici Toplana u stan i izmjere temperaturu i samo se na osnovu toga može umanjiti račun, kazao nam je Ljubuškić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.