open-navfaktor-logo
search
Sjednica Skupštine KS
Stojanović: Nesigurnost je naziv za život u KS, u zdravstvu i drugim sferama života
Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, kazao je da je nesigurnost ime za život u Kantonu Sarajevu, u zdravstvu, ali i u drugim sferama života.
06.12.2021. u 12:37
get url
text

VEZANI TEKST - Vranić o slučaju djevojčice Džene Gadžun: Nemam ingerenciju da zatvorim ordinacije, sve je na Tužilaštvu KS

Kazao je da institucije ne djeluju te da se postavlja pitanje kakve su institucije napravljene u prethodnih 20 godina.

- Kada pogledate broj poliklinika u KS, ordinacija otvorenih u proteklih 20 godina, a nismo uspostavili sistem da kontrolišemo šta se dešava u ovim ordinacijama. Bavimo se time da li doktorica u inspekcijskom nalazu ima dozvolu od Komore u Zeničko-dobojskom kantonu i smije li da radi u Sarajevskom kantonu, a ne pričamo o kakvim se aparatima i stručnosti kadrova radi i o kakvim greškama se radi i o svemu što je inspekcija napisala u ovom nalazu u vezi s ordinacijama "Dr. Halimić" i "Dr. Bejtović" – kazao je Stojanović ističući kako je neuređenost sistema razlog zašto imamo ovaj slučaj.

VEZANI TEKST - Biščević-Tokić: Smijeniti Bejtovića iz UO, ne možete raditi u državnom pa otići u privatni sektor

- Nesigurnost, nesigurnost sve do ovog tragičnog slučaja pa sad, ovo kako su kolege ranije konstatovale, da liječimo posljedice. Moramo ustrajati da inspekcija mora voditi mnogo radikalnije svoj posao, puno intenzivnije u ovoj oblasti i samo tako možemo spriječiti i natjerati ljude da se odgovornije ponašaju – kazao je Stojanović.

Naveo je da se glasno trebalo govoriti onda kada se otvarao onaj broj ordinacija koje je ranije naveo ministar zdravstva KS Haris Vranić.

- Apelujem na ministra zdravstva i sve zastupnike da insistiramo na pojačanim inspekcijskim nalozima i da sve ljude koji se bave medicinskim poslovima, a nisu za to ovlašteni da ih isključimo iz sistema kako bi ljudima vratili vjeru u zdravstveni sistem – kazao je Stojanović na kraju svog izlaganja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.