open-navfaktor-logo
search
Gostovanje na TVSA
Stojanović: Postoji dogovor na nivou koalicije; Lendo: Hoću da potpišem Vladu FBiH kada...
Refik Lendo (SDA) koji je imenovan u rukovodstvo Federacije izjavio je da će potpisati sastav buduće Vlade FBiH jedino u slučaju u kojem će on predložiti osam ministara, Igor Stojanović tri i Lidija Bradara pet ministara, naglasivši kako među tih (njegovih) osam ministara ne bi bili svi Bošnjaci.
20.02.2023. u 22:03
get url
text

Naglašava da nove Vlade FBiH neće biti bez Stranke demokratske akcije koja je pobjednik proteklih izbora i koja je sa DF-om imala 400.000 glasača.

Lendo je to izjavio u emisiji Polis na TVSA gdje je gostovao sa Igorom Stojanovićem (SDP).

Sutra sjednica rukovodstva Zastupničkog doma FBiH 

Sutra bi trebalo da se sastane rukovodstvo Zastupničkog doma FBiH i na tom sastanku bi trebalo da se odredi datum sjednice na kojoj će zastupnici izabrati predsjednika / potpredsjednike Federacije BiH.

Lendo je tokom gostovanja naglasio kako nije dobro što su se sastali Lidija Bradara i Igor Stojanović i odredili da Bradara bude predsjednica FBiH. Zbog svega ukazuje kako nije isključeno da se za predsjednika predloži Stojanović ili on i da to nije gotova stvar.

- U BiH nije dobro da se dvojica dogovaraju protiv trećeg, nikako. U BiH nikada nije dobro da se žuri. Koalicija okupljena oko SDP-a? Ne, to meni liči na koaliciju okupljenu oko HDZ-a. Oni su danas donijeli odluku da je Lidija Bradara predsjednica. U petak da smo se sastali, napravili bismo taj zapisnik da se nismo dogovorili i obavijestili Zastupnički dom i onda bi taj dom odredio sjednicu, a potom i predsjednika. Gledajte, u Bosni i Hercegovini se pije kava, kafa, ali i bosanska kahva - kazao je slikovito Lendo.

"Sa vama niko ne želi da priča osim DF-a"

Upitao je Stojanovića zašto on ne bi bio predsjednik Federacije.

- Imamo četiri i po godine tehičku Vladu FBiH. Priorotet je da radimo, postoji dogovor na nivou koalicije. Ovdje se samo radi o kupovini vremena. Neki delegati su ranije promijenili stranu pod sumnjivim okolnostima. Sa vama niko ne želi da priča osim DF-a.

Zar Nermin Nikšić za vas nije dovoljno Bošnjak? Nemate koalicioni kapacitet da vladate. Očekujem da Parlament FBiH sutra na svom kolegiju donese odluku kada će biti sjednica, kada će zastupnici glasati ko će biti predsjednik FBiH jer mi nemamo taj dogovor. Glasat će prosta većina, 50 glasova. Vjerujem da imamo ruke - kazao je tokom gostovanja Stojanović.

Lendo je ponovio da se kod formiranja nove Vlade FBiH ne može zanemariti volja građana koji su glasali za SDA.

"Otkud znate da neće Bošnjak biti predsjednik FBiH"?

- Govorimo o sadašnjem vremenu, o formiranju Vlade FBiH. Ne želim da blokiram i zaustavljam procese. Stojanović očekuje da ću nešto potpisati što neću, ovo što su oni pripremili. Imam nepunih 20 hiljada glasova, a Bradara i Stojanvić zajedno nepunih 15 hiljada zajedno. To nije dobro što ste danas uradili. Nikada ne bih s tobom sjeo da se dogovaram na račun Hrvata. Može li predsjednik FBiH biti Srbin ili Bošnjak?

Otkud znate da neće Bošnjak biti predsjednik FBiH? Je li mislite da će Parlament potvrditi što ste vi danas donijeli ili će glasati? Vi ste danas već odredili predsjednicu? Ne može se tako, sutra treba da se predloži. Sutra neko može da predloži Igora, neko Lidiju ili možda neko predloži i mene za predsjednika, pa će Parlament glasati - kazao je Lendo i dodao:

- SDA je pobjednik izbora i nema Vlade FBiH bez nje. I sama priča oko izbora, žurbe. Ne želim da se proces zaustavi. Želimo i mi novu vladu. Znate ko je blokirao formiranje nove vlade. Mi hoćemo da učestvujemo u procesima i sa DF-om imamo 400 hiljada glasača i SDA određuje ko će biti koalicija. Nadamo se da će naš partner biti i SDP. Hoću da potpišem Vladu FBiH kada osam ministara budem ja odredio, ti tri kao Srbin i Lidija pet Hrvata i da to usaglasimo i pošaljemo na potvrđivanje. Bit će premijer Bošnjak, ostali neće biti svi Bošnjaci, Srba i Hrvata će biti u toj kvoti. Jedino na taj način ću potpisati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.