open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Stoltenberg: Za odupiranje ruskom utjecaju najvažnije formiranje vlade u BiH
Da bi se mogli oduprijeti pokušajima ruskog uplitanja i uticaja u Bosni i Hercegovini jedna od najvažnijih stvari koju treba uraditi je da se završi formiranje vlade nakon izbora, a isto tako da shvatimo da sve što može osnažiti vladine institucije učinit će BiH otpornijom na bilo kakvu vrstu inostranog utjecaja, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
30.11.2022. u 14:16
get url
text

- NATO je posvećen daljoj podršcu BiH između ostalog i kroz izgradnju odbrambenih kapaciteta, odnosno programa, u tom smislu kroz NATO štab u Sarajevo kako bismo pomogli da se osnaže odbrambene i sigurnosne institucije odnosno da se pomogne u provođenju demokratskih reformi - rekao je on na konferenciji za novinare u Bukureštu, nakon što su se ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastali sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

- Bosna i Hercegovina je važna za stabilnost čitave regije Zapadnog Balkana, a važna je i za NATO - rekao je Stoltenberg.

Podsjetio je da NATO ima historiju u BiH, jer su pomogli u okončanju rata tokom devedesetih godina i NATO je i dalje prisutan u BiH, odnosno imaju štab u Sarajevu i sarađuju sa BiH.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija su tri cijenjena partnera NATO-a koji se suočavaju sa ruskim pritiskom.

- Razgovarali smo o našim zajedničkim sigurnosnim bojaznima i načinima da osnažimo saradnju. Saveznici su se složili da povećamo našu prilagođenu podršku, uključujući izgradnju kapaciteta, reforme i obuke za unapređenje institucija u oblasti sigurnosti i odbrane - rekao je generalni sekretar NATO-a.

FOTO: MVPBiH

Sa Stoltenbergom je danas tokom samita NATO-a u Bukurešu razgovarala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tokom razgovora Turković je istakla važnost prisustva NATO-a u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini te pozitivnu odluku o nastavku misije EUFOR u Bosni i Hercegovini. Razgovarano je o političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji zapadnog Balkana, posebno u Bosni i Hercegovini. 

Također, naglasila je da je Bosna i Hercegovina poslala Programe reformi, a nakon što su usvojeni u Vijeću ministara BiH te pozdravila politiku otvorenih vrata NATO-a za nove članice. 

Ministrica Turković je predvodila delegaciju BiH koja je prisustvovala samitu NATO ministara vanjskih poslova u Bukureštu, a na poziv generalnog sekretara Jensa Stoltenberga. Ministri vanjskih poslova država članica NATO su usvojili i zajedničku izjavu u kojoj podsjećaju na značaj regiona Zapadnog Balkana za evropsku sigurnost. NATO jača svoju prilagođenu podršku BiH i izgradnji integriteta i otpornosti, razvoj sposobnosti i održavanje političke nezavisnosti.

Na marginama NATO samita ministrica Turković se sastala i sa Jeppe Kofodom, ministrom vanjskih poslova Danske. Tokom susreta naglašeni su dobri bilateralni odnosi dvije države. Razgovarano je i o kandidatskom statusu za Bosnu i Hercegovinu na putu ka Evropskoj uniji, koji je izuzetno važan i u kontekstu sigurnosne situacije u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu. Danska je izrazila podršku napretku BiH ka EU i NATO. 

Također, delegacija BiH se sastala i sa ministrom vanjskih poslova Gruzije Ilia Darchiashvilijem, te razgovarala o bilateralnim odnosima i političkoj situaciji u široj regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.