- Nikada nećemo bježati od toga da javno iznosimo istine o svim temama koje su važne za srpski narod - naveli su iz SNSD-a.

Navode da za njih ovo predstavlja "još jedan udar na istinu i pravo našeg naroda da javno iznosi svoje mišljenje jer se u samom videu iznose stavovi predsjednika stranke Milorada Dodika koje dijeli većina srpskog naroda".

- U trenutku uklanjanja ovaj video je vidjelo više od 700.000 korisnika Facebooka, a o njemu se u komentarima izjasnilo više od 2.000 ljudi koji su iznijeli različite stavove. Uklanjanjem ovog videa uklonjeni su i stavovi tih ljudi, kojima je na ovaj način uskraćeno pravo na iznošenje mišljenja - navodi se u reakciji.

Poručuju da "uklanjanje ovog videa smatraju jednom vrstom napada na javno i otvoreno iznošenje stavova".

- Ovo predstavlja logičan slijed događaja nakon što su neke teme postale zabranjene i nakon što su naši građani primorani da se o tim temama na društvenim medijima oglašavaju koristeći znakove interpunkcije ili izbjegavajući da se o njima direktno izjašnjavaju - navodi se u saopćenju. 

Nedavno je i sa društvene mreže Twitter uklonjena objava Gorice Dodik, kćerke lidera SNSD-a, u kojoj je pružila podršku osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Pošto je Mladić prije nekoliko dana u Hagu pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u BiH, među kojima i zbog genocida u Srebrenici, Gorica Dodik je u tvitu napisala: "Živjela Republika Srpska! Živio Ratko Mladić! Živjeli svi heroji Vojske Republike Srpske!".

Sudije UN tribunala potvrdile su u drugostepenom postupku presudu kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.