open-navfaktor-logo
search
Najavljena izložba
Stranka za BiH: Pozivamo supervizora da spriječi promociju Petera Handkea u Brčkom
Stranka za Bosnu i Hercegovine reagirala je povodom najavljene izložbe slika posvećene negatoru genocida Peteru Handkeu koja bi 23. decembra trebala biti održana u Brčkom.
20.12.2021. u 16:09
get url
text

- Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine Odlukom Međunarodnog arbitražnog suda uspostavljen je 8. marta 2000. god. kao specifična lokalna zajednica sa vlastitom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlasti te vlastitom policijom.

Brčko Distrikt BiH je trebao biti primjer ostatku države kao mjesto postkonfliktnog  pomirenja,  potpunog i neometanog povratka svih u ratu izbjeglih i raseljenih  lica , uspostavi multietničke  administracije i brze restauracije ratom opustošene privrede.

Međunarodna zajednica, a posebno angažman administracije SAD-a bili su u funkciji ovog projekta. Ovoj lokalnoj zajednici obezbijeđen je i zagarantovani procenat prikupljenog novca od PDV-a na razini BiH u  iznosu od 3,55 posto.

U partnerstvu prije svega sa građanima Brčko Distrikta BiH, lokalnim i državnim političarima ova lokalna zajednica je postala primjer tolerancije, suživota  i solidarnosti među pripadnicima različitih etničkih grupa.

Na 16. Sjednici Skupštine Brčko Distrikta, 30. juna 2005. god. usvojena je Rezolucija o osudi ratnog zločina i genocida u Srebrenici  i na istom zasjedanju općini Srebrenica donirano je 500.000 KM. Rezoluciju su podržali svi zastupnic Skupštine Brčko Distrikta iz reda Bošnjaka, Srba (između ostalih klubovi poslanika SNSD-a i SP-e), Hrvata i nacionalnih manjina osim Kluba SDS-a koji je tada bio opoziciona stranka.

A sada poslije 16 godina povodom proslave Dana i jubileja Republike Srpske, 30. rođendana SPKD “Prosvjeta” i Konzervativni klub Brčko organiziraju niz aktivnosti pod sloganom "30 dana za 30 rođendana Srpske".

Pored izložbi, koncerta i drugih  sadržaja 23. decembra 2021. godine predviđena je i izložba slika i fotografija o Peteru Handkeu!?

A austrijski nobelovac Peter Handke je ostrašćeni negator genocida u Srebrenici sa nedostatkom empatije prema žrtvama i promotor ideologije koju je osudio  dominantni dio međunarodne zajednice. Majke Srebrenice je nazivao "takozvanim" i preporučio im da tuguju u tišini. Genocid u Srebrenici naziva "osvetničkim masakrom" ili "osvetničkom akcijom". Brojne su osude političkih stavova Petera Handkea zbog glorificiranja zločina i negiranja genocida od strane vlada mnogih država, udruženja umjetnika,nevladinih organizacija… Zbog navedenog ceremoniju dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu su bojkotirale Hrvatska, BiH, Sjeverna Makedonija, Albanija, Turska…

Švedska doktorica i novinarka Christina Doctare u znak protesta zbog dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu vratila je Nobelovu nagradu za mir koju je dobila 1988.god..

I mnogo toga je sporno u obilježavanju 9. januara ali promoviranje Petera Handkea je  sabotiranje i urušavanje teško stečenog pomirenja i povjerenja među građanima Brčko Distrikta i Bosne i Hercegovine. Organizatori programa obilježavanja 9. januara ovim svjesno, ciljano i  bez dileme računaju da uvrijede i ponize žrtve i revidiraju historiju.

Očekujemo od supervizora za Brčko Distrikt BiH gospodina Michaela Scanlana da onemogući promociju Petera Handkea i suspendira ovaj dio programa.

Doktor Haris Silajdžić je prvi prepoznao prijetnju po BiH, a Brčko Distrikt je označio neuralgičnom tačkom  te zahtijevao da se tu stacioniraju NATO snage koje će prevenirati okupacioni scenario naše  države. Kasnije su i lideri drugih probosanskih stranaka poslali identične poruke.

I pojavljivanje lika i djela Petera Handkea u Brčko Distriktu BiH povodom obilježavanja 9. januara je razlog više da se  NATO snage rasporede u Brčko Distriktu BiH – naveli su u saopćenju iz Stranke za BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.