open-navfaktor-logo
search
U posjeti Banjoj Luci
Strik: Dok su sporni zakoni NSRS-a na snazi, nema kandidatskog statusa za BiH
Odnos prema Rusiji u trenutku ukrajinske krize bila je jedna od ključnih tema zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) i parlamentaraca iz EU-a iz Partije Zelenih. Tineke Strik iz partije Zelenih rekla je da je u Banju Luku stigla nakon više posjeta Sarajevu.
20.06.2022. u 13:30
get url
text

- Očekujemo od političara da sarađuju i da prevaziđu nacionalističku politiku, da rade u interesu svih građana, bez obzira na njihovo etničko porijeklo. Pred vama su izbori, nadamo se da će građani izabrati ekonomske programe - poručila je ova parlamentarka.

Ona je još dodala da očekuje usklađivanje stavova o ratu u Ukrajini sa stavovima EU-a.

- Treba nam podrška kada je u pitanju borba protiv Vladimira Putina i ruske agresije. Treba nam vaša podrška kada je u pitanju osuda ruske agresije na Ukrajinu što bi bilo u skladu sa vanjskom politikom EU-a, treba nam vaša podrška u borbi protiv autokrata, u borbi za nezavisno pravosuđe, slobodne medije - rekla je Strik.

 

 

- Mi kao NSRS imamo jasan stav oko ukrajinske krize. Na 31. redovnoj sjednici poslanici iz vlasti i dio opozicionih zastupnika su se opredijelili da RS treba zauzeti neutralan stav, i da je RS protiv toga da se na dnevni red institucija BiH stavljaju bilo kakve sankcije - rekao je Denis Šulić.

Šulić je potcrtao da je na sastanku bilo različitih mišljenja među zastupnicima te dodao da NSRS ostaje okrenut EU, ali da se moraju poštovati interesi RS-a.

Strik je rekla da osuđuju odluke NSRS-a o zakonima koje je prošlog decembra izglasao, čime se, tvrdi, podriva Bosna i Hercegovina, te dok su oni na snazi, BiH ne može dobiti kandidatski status.

- Mi osuđujemo odluke NSRS-a o ovim zakonima, oni su još važeći, tim odlukama se podriva integritet BiH, i dok su ti zakoni važeći, BiH ne može dobiti kandidatski status jer se takvim zakonima razara država - zaključila je Strik, prenosi N1.

Delegacija Zelenih iz Evropskog parlamenta i Bundestaga koju čine Tineke Strik, Viola von Cramon-Taubadel i Boris Mijatović boravi danas u Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.