Predsjednik SPUS-a Faruk Dević podsjetio je da je Vladi Kantona Sarajevo u više navrata upućen zahtjev za smanjenje školarina, a da se Vlada na to oglušila.

- Pod političkim prepucavanjem najviše su tereta snosili studenti. Njihovi roditelji su gubili poslove. Studenti su prestali raditi da bi plaćali školovanje. Morali su kupovati tehnička sredstva zbog online nastave. Vlast im nije pomogla.  - kazao je Dević.

Tvrdi da premijera KS Edina Fortu i ne dotiče teška situacija studenata i činjenica da se pojedini studenti moraju ispisati sa studija.

- Naglasili smo da je to jedan vid pomoći svim budućim akademskim građanima, studentima koji su budućnost BiH. I da bi bilo porazno da se jedan student ispiše sa studija u slučaju nemogućnosit plaćanja studija. To premijera Fortu nije naročito dirnulo i proslijedio je ministrici. Ona nam je rekla da će studenti s prosjekom 8+ biti oslobođeni. To je dezavuisanje. Mi smo tražili za sve studente - rekao je Dević.

Naveo je da su svoje zahtjeve adresirali i predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću, međutim, reakcija je jedino došla od Harisa Zahiragića koji je podnio inicijativu za smanjene školarina, koja je kasnije odbijena.

- Ponovo se koristi taktika ignorisanja. Ovo nisu izmišljeni problemi. Jedini odgovor smo dobili od zastupnika Zahiragića koji je to postavio kao zastupničko pitanje. Rečeno mu je da Vlada KS nije nadležna da samostalno odlučuje o predmetnoj inicijativi - kazao je, te najavio masovne proteste "kakve Sarajevo nije vidjelo u historiji".

- Studenti neće moći platiti školarine. Studenti medicine plaćaju 6.000 KM da bi preko interneta slušali otkucaje srca. Ova press konferencija je finalni poziv i premijeru i Vladi KS da iznađu sredstav za umanjenje školarina svim studnetima UNSA za 30 posto. Ukoliko se ovo nastavi, organizovat ćemo protest kakav grad Sarajevo nije vidio u historiji. Ukoliko i oni budu izignorisana, pozivat ćemo kolege da bojkotuju plaćanje školarina. Vratit ćemo KS onako kako vraćaju studentima - zaključio je.