open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Stupaju na snagu dvije uredbe za vrijeme vanrednog stanja u RS-u
Uredbe sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju RS-a i o prekršaju izazivanja panike i nereda, stupit će na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku RS-a i trajat će za vrijeme vanrednog stanja u tom bh.entitetu, koje je uvedeno usljed novonastale situacije izazvane koronavirusom.
06.04.2020. u 13:24
get url
text

Spomenute uredbe su razmatrane na sastanku koji je entitetska predsjednica Željka Cvijanović organizovala danas s predsjednikom Narodne skupštine RS-a i predsjednikom parlamentarnog Odbora za ustavna pitanja Nedeljkom Čubrilovićem, premijerom Radovanom Viškovićem, ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem, ministrom pravde Antonom Kasipovićem i predsjednicom Zakonodavnog odbora u Narodnoj skupštini RS-a Dušicom Šojala.

Uredbe je Vlada RS-a uputila predsjednici RS-a, a nakon obrazloženja njihog sadržaja i potrebe donošenja, koje su dali premijer i resorni ministri, te nakon konsulutacija i pribavljenog mišljenja predsjednika Narodne skupštine RS-a, stekli su se uslovi za njihovo donošenje.

Slična ili ista riješenja već su primijenile zemlje u okruženju u kojima je proglašeno varedno stanje, navedeo je u saopćenju iz Biroa za odnose sa javnošću entitetske predsjednice.

Ona, u skladu s ustavnim ovlaštenjima, u vrijeme vanrednog stanja u RS-u ima ovlaštenje za donošenje uredbi sa zakonskom snagom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.