open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Sud BiH: Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Štrpcima
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom je Bobana Inđića osudio na 15 godina zatvora za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu na području Višegrada 1993. godine.
Merima Čustović
19.01.2023. u 14:10
get url
text
FOTO: ARHIV

Inđića je Sud BiH osudio na 15 godina zatvora kao komandira Interventne čete Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u otmici i ubistvima 20 većinom bošnjačkih civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, javlja Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Inđiću je od 2015. suđeno s Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen, jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće. Nakon što je izdržao kaznu, suđenje mu je nastavljeno.

Prvostepenom presudom izrečenom 21. oktobra, Dragičević je oslobođen optužbi, a ostala sedmorica su osuđena na po 13 godina zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je da je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Miodragom Mitrašinovićem, koji nije uhapšen zajedno sa ostalima dan prije izricanja prvostepene presude u oktobru 2022. godine.

Inđiću je produžen pritvor, a na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.