open-navfaktor-logo
search
Afera "Respiratori"
Sud odobrio Srebrenoj malini da plati dug Upravi za indirektno oporezivanje, ali...
Sud BiH donio je odluku kojom je firmi Srebrena malina Fikreta Hodžića odobreno plaćanje 452.473 KM Upravi za indirektno oporezivanje na osnovu duga za PDV za 80 respiratora koji su prije mjesec stigli na Sarajevski aerodrom.
28.05.2020. u 11:54
get url
text

Kako nam je potvrđeno iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH, nakon što je u Sudu zaprimljen ovaj zahtjev, on je proslijeđen Tužilaštvu, koje se nije protivilo.

- Odobrena je samo ta transakcija sa računa na račun Uprave za indirektno oporezivanje - pojasnio nam je ovaj izvor.

VEZANI TEKST - Srebrena malina od Suda BiH zatražila da im se omogući plaćanje preostalog PDV-a za nabavljene respiratore

Iz Uprave za indirektno oporezivanje su nam kazali da još nemaju potvrdu da su sredstva "legla" na njihov račun. Međutim, ukoliko je odobren spomenuti iznos, to neće biti dovoljno da pokrije dug Srebrene maline prema ovoj instituciji.

- Oni su imali rok do 10. maja da uplate taj iznos. Čim dođe do probijanja roka, taj iznos se povećava za pet posto, plus idu kamate na dnevnoj osnovi - kazao je za Faktor Ratko Kovačević, glasnogovornik UIOBiH.

Uz to, ostaje još dug za preostalih 20 respiratora, koji iznosi 265.131 KM.

- Uplate nema danas na kartici obveznika. Ukoliko se uplata izvrši danas, ista će biti proknjižena na kartici obveznika sutra iza 9 sati. Dakle, danas u toku dana neće biti nikakvih promjena više. FH Srebrena malina trenutno duguje UIO porez na dodanu vrijednost po PDV prijavi za mjesec april koja nije još plaćena. Taj dug iznosi danas nešto vise od 472.000 KM - pojasnio je Kovačević.

Dodao je da se dodatnih 20 respiratora nalazi na Aerodromu Sarajevo pod carinskim nadzorom i oni će biti pušteni kad FH Srebrena malina plati uvozne dadžbine, tačnije spomenuti PDV u iznosu od 265.131 KM.

Za pretpostaviti je da će Srebrena malina od Suda tražiti da im se odobri uplata i preostalog iznosa, ali na koji način će riješiti pitanje zateznih kamata ostaje da se vidi.

- Vrlo je specifična situacija kada se uđe u prinudnu naplatu i taj iznos se svaki dan mijenja. Vi pošaljete danas zahtjev za jedan znos, taj iznos je već sutra veći, a Sudu obično treba dan-dva da riješi taj zahtjev - pojasnio je Kovačević.

U konkretnom slučaju, Fikret Hodžić je zahtjev podnio prije više od dvije sedmice, a Sud je o njemu odlučio u ponedjeljak. Kako saznajemo, Tužilaštvu BiH je trebalo oko 10 dana da Sudu proslijedi svoje mišljenje o zahtjevu Srebrene maline.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.