open-navfaktor-logo
search
Bivši direktor Bosnalijeka
Suđenje Arslanagiću i drugima nastavljeno ispitivanjem svjedoka odbrane trećeoptuženog
Direktnim i unakrsnim ispitivanjem svjedoka odbrane – Senada Katane, Mevludina Mujakovića i Edina Haljevca, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Edinu Arslanagiću i drugima, koji se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.
14.11.2022. u 15:20
get url
text

Optužnica u ovom predmetu uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo te firmi - Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

VEZANI TEKST - Ispitivanjem vještakinje finansijske struke nastavljeno suđenje Arslanagiću i drugima

Svjedok Katana, vozač zaposlen u Bosnalijeku, potvrdio je kako su on i drugi vozači koristili topli obrok jednom ili dva puta dnevno te da su ugostiteljske usluge restorana kojim je upravljala Brštanica, koristili i uposlenici zaštitarske agencije, angažirane u Bosnalijeku, kao i drugi radnici angažirani u krugu te kompanije, uključujući i uposlenike ambulante.

Odgovarajući na upite odbrane treće i petooptuženog, advokata Senada Krehe, a u kontekstu pobijanja teze optužbe da je Brštanica prikazivala veći broj obroka od stvarnog, svjedok se prisjetio i brojnih drugih događaja čiji su se sudionici, također, mogli koristiti ugostiteljskim uslugama.

Svjedok je, prema vlastitom kazivanju, u više navrata i lično prevozio potrebnu opremu, hranu i piće za skupove organizirane različitim povodima u UNITIC-u, a na kojima je prisustvovalo od 200 do 400 sudionika, kao i u predstavništvu Bosnalijeka u Banjoj Luci te Domu mladih i u Domu OSBiH u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Suđenje Edinu Arslanagiću i drugima: Kako su se gradili apartmani na Bjelašnici

Ovom svjedoku je, također, poznato da su u organizaciji Bosnalijeka održavani tzv. "Porodični dani" koji su okupljali oko 800 uposlenika uz članove njihovih porodica, kao i sportske manifestacije i iftari, čijim je sudionicima, također, bila osigurana kompletna ugostiteljska usluga.

Svjedok Mujaković, inspektor UIOBiH – Regionalnog centra u Sarajevu, potvrdio je kako je bio angažiran u sklopu kontrole poslovanja Brštanice za period od 1. januara 2006. do 31. jula 2009. godine te da je izvršio uvid u sadržaj knjiga ulaznih i izlaznih faktura (KIF i KUF), odnosno analitičke račune i porezne prijave, kao i da je utvrdio da je Brštanica ispravno vršila obračun PDV-a.

Istovremeno, kazao je kako nisu uočene nikakve nekonzistentnosti ni u jednom od segmenata kontrole koja se odnosila na organiziranje toplog obroka i pružanje drugih ugostiteljskih usluga, trgovinu u tranzitu i sudjelovanje u zajedničkom projektu Bosnalijeka i Brštanice u izgradnji apartmanskog naselja "Babin Do" na Bjelašnici.

Ovaj je svjedok potvrdio i autentičnost zapisnika o spomenutoj kontroli od 25. augusta 2009. godine, koji je prethodno prikazan na grafoskopu, a o čijem su se sadržaju mogle upoznati strane u postupku.

Svjedok Haljevac, čija je informatička firma Japet d.o.o Sarajevo, ostvarila poslovnu saradnju s Brštanicom te joj instalirala program / softver za finansijsko i materijalno knjigovodsvo, detaljno je opisao mogućnosti i karakteristike tog programa te rezultate njegovog apliciranja na konkretnim poslovima.

Naveo je, između ostalog, kako se radi o programu koji funkcionira na balansu u sklopu kojeg sve finansijske promjene odgovaraju materijalnim promjenama te da je svaki ispis iz programa u originalnom obliku, odnosno da se program oslanja na duplu provjeru.

Radi se o programu za koji ovaj svjedok kaže da ne dopušta fiktivno prikazivanje određenih promjena, odnosno fingiranje podataka te da podržava stanje uredne evidencije na temelju proknjiženih dokumenata.

Haljevac je, odgovarajući na upite četvrtooptužene Aide Selvić koja je bila zadužena za vođenje materijalnog knjigovodstva u vezi s radom restorana, potvrdio ispravnost te evidencije sa aspekta apliciranog programa.

Selvić je putem grafoskopa prezentirala određen broj knjigovodsvenih i pratećih dokumenata, opisujući kompletan proces, uključujući ulaz i izlaz ugostiteljstva i neophodne fakture, kao i normative / recepture koje su prethodno unijete u Japetov program, a čiju je hronologiju i ispravnost sa stanovišta spomenutog programa svjedok potvrdio u cijelosti.

Suđenje Arslanagiću i drugima, koje se odnosi na inkriminacije iz perioda 2005-2012. godina, počelo je polovinom oktobra 2016. godine na temelju optužnice iz decembra 2015, koja je izmjenjena u junu 2020. godine, i u fazi je dokaznog postupka odbrane.

Akteri slučaja se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima kompanije Bosnalijek i spomenutih firmi.

Nastavak suđenja, na kojem bi trebalo početi ispitivanje vještaka koga je angažirala odbrana trećeoptuženog Hasana Šepe, vlasnika firme Brštanica, zakazan je za 28. novembar.       

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.