open-navfaktor-logo
search
Ured disciplinskog tužioca
Sudije iz Orašja i Odžaka udaljeni od vršenja dužnosti zbog postupka za primanje dara
Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća udaljio je od vršenja dužnosti sudije Momira Đošanovića iz Općinskog suda u Orašju i Jozu Anđića iz Kantonalnog suda u Odžaku, koji su uz advokata Mirka Lukića optuženi za primanje dara i drugih oblika koristi te za pomaganje, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
08.10.2021. u 12:14
get url
text

Kako se navodi u optužnici potvrđenoj u septembru u Općinskom sudu u Gradačcu, tokom 2020. godine Đošanović i Anđić su, kao postupajuće sudije u parničnim postupcima, po njima poznatom prethodnom dogovoru, zahtijevali i uzeli za sebe dar za donošenje sudskih odluka, svjesni da na taj način pribavljaju za sebe protupravnu imovinsku korist.

Iz Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (UDT VSTV) za BIRN BiH su naveli da su oni udaljeni od vršenja dužnosti sudije do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka.

- Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine je, postupajući po službenoj dužnosti, protiv sudija iz Vašeg upita podnio zahtjev za udaljenje od vršenja dužnosti sudije, što je odlukom komisije Vijeća i usvojeno, odnosno produženo privremeno udaljenje i do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka. Ranije je usvojen zahtjev Ureda za udaljenje do okončanja istrage - navodi se u odgovoru UDT-a.

Prema optužnici, Đošanović je, "poslije zaprimanja predmeta u kojem je tuženi M. D. i preduzeće P. V. d.o.o. D. D., radi isplate novčanog iznosa od 233.827,14 KM, i znajući da je sudija Općinskog suda u Orašju J. R. zaprimio predmet sa istim pravnim osnovom u kojem je bio tuženi također M. D., radi isplate novčanog iznosa od 315.961,10 KM, sredinom maja 2020., prilikom susreta sa M. D. u ugostiteljskom objektu Grčki restoran u Bosanskom Šamcu, zahtijevao od njega novac za sudske odluke u ovim postupcima".

- Na način da je pokazivao rukama i prstima radnju prebrojavanja novca, obećavajući pritom M. D. da će pronaći način da se tužbe protiv njega riješe u njegovu korist - navodi se.

Nakon što su donesene obje presude kojima su odbijeni tužbeni zahtjevi da tuženi M. D. i poduzeće P. V. d.o.o. D. D. isplati novčane iznose, Đošanović je u uredu advokata Mirka Lukića u Šamcu od M. D. ponovno zatražio novčani iznos od 8.000 do 10.000 KM, kojim bi bili počašćeni i on i navodno sudac J. R.

Kako se dalje navodi u optužnici, nakon što je Anđić, kao sudija Kantonalnog suda u Odžaku učestvovao u vijećima u žalbenim postupcima u obje navedene presude u kojima su potvrđene prvostepene presude, Đošanović je u februaru ove godine u svome uredu u Općinskom sudu u Orašju, na upit M. D. da se izjasni koji točno iznos novca očekuje da mu preda, naveo "manji", misleći na 8.000 KM i zahtijevajući da mu ga preda samo preko advokata Lukića.

VEZANI TEKST - Saznajemo: SIPA u Posavini zbog mita uhapsila dvojicu sudija, advokat posredovao

Nakon toga, M. D. je zatraženi novac preuzeo iz novčanih sredstava Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upakiranih u bijelu i plavu kovertu, te je koverte s novcem 12. marta 2021. u ugostiteljskom objektu "Obala" u Bosanskom Šamcu predao Lukiću.

- Pa je 13. marta 2021. Đošanović po dogovoru došao u advokatsku kancelariju Lukića i preuzeo od njega taj novac u kovertama, govoreći pri tome da dio tog novca "mora dati i Jozi, jer im je on odlučivao", a potom istoga dana pozvao Anđića da se nađu. Kada su se po dogovoru i susreli u ugostiteljskom objektu u Bingu u mjestu Bosanski Šamac, Đošanović mu je predao plavu kovertu u kojoj se nalazilo 3.500 KM, rekavši mu da je to novac od M. D., a koji novac u plavoj koverti je Anđić i uzeo i odnio sa sobom, a drugu kovertu sa iznosom od 3.500 KM Đošanović je zadržao za sebe - navodi se u optužnici.

Advokat Lukić je, kako stoji u optužnici, 12. i 13. marta ove godine u Bosanskom Šamcu pomagao Đošanoviću da primi dar za sebe i drugoga, a s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, dio tog novca u iznosu od 1.000 KM zadržao za sebe.

Iz Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona nam je potvrđeno da je ovu optužnicu potvrdio Općinski sud u Gradačcu.

BIRN BiH je ranije pisao o tome kako VSTV godinama nije donio odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost sudije ili tužioca za počinjene prekršaje "prihvatanje poklona ili nagrada".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.