Novi direktor Memorijalnog centra Potočari je Emir Suljagić.  U izjavi za Faktor potvrdio je da dužnost preuzima 15. oktobra. Trenutno je na mjestu dekana Fakulteta menadžmenta i javne uprave na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, koje je puno lagodnija pozicija, no kaže da ga za Potočare i Srebrenicu vežu emocije, jer su u Memorijalnom centru ukopani njegov otac i brat.

-Čitav život sam posvetio Srebrenici, vezan sam za nju, i kada mi je ponuđeno da budem direktor to sam i prihvatio bez imalo razmišljanja- pojašnjava Suljagić.

Upravni odbor  Memorijalnog centra Potočari trenutno radi na proceduri razrješenja aktuelnog direktora te ustanove Merseda Smajlovića, koji odlazi u penziju.

Prva dženaza u Memorijalnom centru Potočari obavljena je 31. marta 2003. godine, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Iste godine obavljene su još dvije dženaze, 11. jula kada su ukopane 282 žrtve i 20. septembra 2003. godine kada je ukopano 107 osoba. Tokom te 2003. godine ukopano je 989 žrtava genocida.

Odlukom Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Wolfganga Petritscha od 25. oktobra 2000. godine, trajno je određena zemljišna lokacija u Potočarima za gradnju Memorijalnog centra Potočari. Centar je zvanično u septembru 2003. godine otvorio bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Do sada je obavljeno ukupno 19 dženaza. U Potočarima je ukopano 6.643 žrtava genocida, a traga se za posmrtnim ostacima više od 1.000 ubijenih.