U predstavi igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić. "Ay, Carmela" je nastala u produkciji Sarajevskog Ratnog Teatra SARTR-a 1999. godine, te za dvadeset i jednu godinu, koliko se igra, po scenama Bosne i Hercegovine, regije i Evrope, ona predstavlja jednu od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava ovog, a i uopšte bosanskohercegovačkog teatra.

"Ay, Carmela" je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.

Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić.

"Ay, Carmela" je u prošloj godini obilježila dvadeset godina igranja, imala je više gostovanja po Bosni i Hercegovini i regionu, osvojila neke značajne nagrade i prošlog maja povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, odigrana je na prostoru Spomen – parka Vraca - prostoru koji simbolizira otpor i borbu građana Sarajeva protiv fašizma

Ovog puta , silom prilika – "Ay, Carmela" u online izdanju, s nadom da se uskoro ponovo vidimo U SARTR-u!