open-navfaktor-logo
search
Projekti
Sutra potpisivanje sporazuma o izgradnji i rekonstrukciji 550 kuća za povratnike
Potpisivanje sporazuma o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) za Podprojekat BiH5: Obnova i izgradnja 50 porodičnih kuća za lokalnu integraciju i re/konstrukcija 500 porodičnih kuća za povratak izbjeglica i raseljenih osoba u BiH, bit će održano u ponedjeljak, 27. januara u 12 sati, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.
26.01.2020. u 16:17
get url
text
Potpisivanje u zgradi Parlamentarne skupštine BiH
get url
text

U okviru ovog podprojekta ukupne vrijednosti 21,5 miliona KM, sredstvima osiguranim iz donacija Fonda Regionalnog stambenog programa izgraditi će se 550 stambenih jedinica za potrebe lokalne integracije i povratka izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, od kojih 117 u FBiH i 433 u RS, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sporazumi o saradnji bit će potpisani s načelnicima i gradonačelnicima 29 općina i gradova u RS: Banja Luka, Berkovići, Bratunac, Čajniče, Foča, Gacko, Gradiška, Han Pijesak, Kalinovik, Kostajnica, Kozarska Dubica, Laktaši, Ljubinje, Milići, Nevesinje, Novi Grad, Novo Goražde, Osmaci, Pale, Prijedor, Rogatica, Rudo, Sokolac, Srebrenica, Trebinje, Trnovo, Višegrad, Vlasenica i Zvornik.

Uz načelnike i gradonačelnike općina i gradova, Sporazume o saradnji u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u svojstvu vodeće institucije, potpisat će zamjenik ministra Dževad Mahmutović, a uime Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije u svojstvu jedinice za implementaciju na području RS v.d. direktora Marko Aćić.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu u Bosni i Hercegovini će do kraja trajanja programa biti osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike. Do sada je završeno oko 1.500 stambenih jedinica, od kojih 1.100 kuća i 400 stanova. Završetak obnove i izgradnje preostalih 1.700 stambenih jedinica predviđen je tokom perioda 2020–2022. godine.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator s učešćem od 234 miliona eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države sa 24 miliona, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja.

Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.