Četvrtak, 23.03.2023.
FOTO: Damir Hodžić

Suze djece i roditelja na protestu u Sarajevu zbog pogibije 11-godišnjeg učenika, upućena poruka nadležnima

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras u Ulici Ramiza Salčina u Općini Novi Grad protestirajući zbog smrti 11-godišnjeg učenika Osnovne škole Aleksa Šantić kojeg je sinoć u ovoj ulici usmrtio vozač kamiona. 

Uplakani roditelji, mještani su kazali kako su više puta nadležnima ukazivali da je ulica kojom djeca idu i vraćaju se iz škole je preuska, neosvijetljena, bez trotora.

- Mi od sinoć ne spavamo. Ovo je mjesto gdje se desila tragedija, ova ulica je neosvijetljena, ona povezuje naselja Saraj Polje, Nedžariće i Dobrinju. Ovdje su bili postavljeni ležeći policajci, ali koji odavno nemaju svrhu jer vozači ovim dijelom jure. Škola je stara 75 godina, kuće građene i dograđivane, ulica se nelegalno suzila. Mala vozila ne mogu proći ovom ulicom kada djeca odlaze ili se vraćaju iz škole. Nema trotoara. Nakon ove tragedije tražili smo od MUP-a KS da na ovom mjestu osigura policijsku patrolu kada djeca idu u školu i vraćaju se. Velika se tragedija dogodila, veoma smo potreseni - kazala je jedna od predstavnica Vijeća roditelja OŠ Aleksa Šantić kroz suze.

Na večerašnjem skupu se mogao čuti plač učenika, roditelja, školskih drugova 11-godišneg dječaka.

- Općina Novi Grad je kriva što je ulica preska, što nije osvijetljena, jer za postavljenu ogradu kod ulice treba urbanistička saglasnost, ili možda ne treba. Moje dijete mi je ispričalo da je i ono moglo stradati, i to bi se dogodilo da nije preskočio ogradu dok se vozilo velikom brzinom približavalo prema njemu. Je li treba čekati čije dijete će biti sljedeće? Moje dijete se igralo s tim dječakom. Djeca moraju imati nesmetan prilaz školi. Mora da se proširi ulica. Kamionom se ne može ući u ulicu mnogo je puta je taj vozač bio upozoren - kazao je izrevoltirano jedan od roditelja.

Protesti su završeni ali roditelji, mještani su poručili kako će se ponovo okupiti ukoliko nadležni ne reagiraju. Podvukli su da ovaj problem traje više od 10 godina.

Među večeras okupljenima bio je i Adnan Delić, ministar privrede u Kantonu Sarajevu. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh