open-navfaktor-logo
search
Save the children
Svako sedmo dijete doživjelo nasilje u digitalnom svijetu
Razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija uveo je brojne promjene u protekle tri decenije, ali uz velike prednosti, upotreba IKT otvorila je i ogroman prostor za različite zloupotrebe, od manjih društveno neprihvatljivih ponašanja do najtežih krivičnih djela.
11.02.2020. u 09:23
get url
text

Tačan broj djece koja su doživjela seksualnu eksploataciju ili zlostavljanje nije poznat. Registrirani slučajevi čine samo 'vrh ledenog brijega' u poređenju sa stvarnim brojem neotkrivenih slučajeva. Kada se otkriju novi slučajevi, prioritet se daje zaštiti najboljeg interesa djeteta/žrtve, što obično zahtijeva isključenje javnosti, tako da građani mogu steći pogrešan dojam da u BiH nema seksualne eksploatacije i zlostavljanja u internet okruženju.

Naprotiv, rezultati studija provedenih u BiH ukazuju na to da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okruženju. Studija provedena na reprezentativnom uzorku djece u BiH u dobi od 12 do 16 godina pokazala je da je svako sedmo dijete doživjelo neki oblik nasilja u digitalnom okruženju.

Prema tvrdnjama djece, ti problemi su izuzetno teški za njih, a ponekad su čak veći od nasilja u stvarnom svijetu, iako odrasli ne obraćaju dovoljno pažnju na njih i često potcjenjuju te probleme.

Djeca pristupaju internetu s različitih uređaja, obično s mobilnih telefona. Većina nije svjesna potencijalnih rizika i ne zna kako se zaštititi u internetskom okruženju. Često dijele svoje i tuđe lične podatke.

Polovina djece uključene u jednu studiju primila je poruke od nepoznatih osoba, a isti broj je prihvatio te nepoznate osobe za prijatelje na društvenim mrežama. Svako deseto dijete prihvatilo je upoznati se u stvarnom svijetu s nepoznatom osobom, odnosno osobom koju je dijete upoznalo samo putem društvenih mreža.

Oni koji bi trebali pružati sigurnost djeci, prvenstveno njihovi roditelji i nastavnici, u pravilu ne posjeduju dovoljno znanja o rizicima u digitalnom okruženju. Neupoznatost roditelja s ovom problematikom ugrožava njihovu kontrolu nad aktivnostima djece na internetu.

Sigurnost na internetu također nije dio nijednog nastavnog programa, tako da se o toj temi rijetko razgovara u školama. Sve to pokazuje da su djeca u BiH veoma ranjiva dok su na internetu.

S obzirom na to da su upoznate s ovim činjenicama, kao organizacije kojima je misija zaštita djece, UNICEF, Međunarodni forum solidarnosti (IFS)-Emmaus i Save the Children osnovale su Konzorcij BiH, koji provodi inicijativu nazvanu "Prevencija i suprotstavljanje seksualnom iskorištavanju i zlostavljanju djece putem interneta u Bosni i Hercegovini".

Tu inicijativu podržava Globalni fond 'Zaustavimo nasilje nad djecom' i ona obuhvata širok raspon aktivnosti u podizanju svijesti o rizicima po djecu na internetu i sprečavanju eksploatacije i zlostavljanja djece putem interneta.

Oprema koja se koristi za prikupljanje dokaza u slučajevima, koja vrijedi više od 100.000 eura, donirana je Policijskoj upravi Federacije BiH i Policiji Distrikta Brčko. Pored nabavke forenzičke opreme, organizacija Save the Children organizirala je i specijalističku edukaciju za policijske službenike o upotrebi te opreme, saopćeno je iz Save the Children.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.