open-navfaktor-logo
search
Sjedeća odbojka
Sve već spremno: Sarajevo u novembru domaćin Svjetskog prvenstva za seniorke i seniore
Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci za seniore i seniorke od 4. do 11. novembra 2022. godine bit će održano u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
03.08.2022. u 13:03
get url
text

Ovo je 13. Svjetsko prvenstvo za muškarce i 8. Svjetsko prvenstvo za žene. U obje kategorije nastupit će po 16 ekipa, javlja Anadolu Agency (AA).

Muška reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci do sada je osvojila tri svjetska zlata, a ovo je prvi put da BiH organizira veliko takmičenje.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo i ujedno predsjednik Organizacionog odbora takmičenja Samir Avdić kazao je kako je riječ o velikom sportskom takmičenju na kojem će učestvovati reprezentacije država iz cijelog svijeta.

- To je veliki sportski događaj, jedna velika sportska manifestacija koja se održava u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini - kazao je Avdić.

Dodao je kako su ljudi iz sjedeće odbojke pokazali da su vrhunski organizatori, ali i sportskim rezultatima zavrijedili pažnju Evropske i Svjetske federacije u sjedećoj odbojci kako bi BiH dobila organizaciju Svjetskog prvenstva.

Naglasio je da su Vlada KS i ministarstvo kulture i sporta u potpunosti podržavali sam proces kandidature. Dodao je kako je sportski kolektiv u sjedećoj odbojci uvijek znao obradovati BiH donošenjem najsjajnijih odličja s velikih takmičenja.

- Sve reprezentacije koje dođu u novembru, duboko sam uvjeren da će uživati u Sarajevu i domaćinstvu te da će ponijeti najbolje utiske o gradu Sarajevu, Kantonu Sarajevu i državi BiH - rekao je Avdić.

Predsjednik Svjetske federacije sjedeće odbojke Barry Couzner kazao je kako je riječ o važnom sportskom događaju te podsjetio i na značajne uspjehe bh. reprezentacije u sjedećoj odbojci na što bi svi trebali biti ponosni.

- Mislim da su uvjeti ovdje savršeni. Pogledao sam hotel i teren za takmičenje. Nevjerovatno je uređeno i bit će veoma pogodno za sve igrače i zvaničnike - istakao je Couzner.

Vjeruje kako će takmičenje imati značajan uticaj na grad te da će vladati veliki interes.

- Vjerujemo da promjena počinje sa sportom - poručio je Couzner, te dodao kako sjedeća odbojka pruža nevjerovatne prilike.

Raduje se ponovnom dolasku u Sarajevo i vjeruje da će takmičari uživati.

VEZANI TEKST - BiH domaćin Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci

Predsjednik Evropske federacije sjedeće odbojke Branko Mihorko rekao je kako se ovaj sport veoma brzo razvija u svim državama.

- Veseli nas da se BiH odlučila da napravi top organizacije, jer to svima puno znači. Znamo dugo da ste odlični igrači, ali pored toga mi se sviđa da imate i ženski tim, što je za sjedeću odbojku velika stvar. Vjerujem da će poslije Zlatne lige, a već prije smo to znali, to biti top takmičenje. Tu su odlični uvjeti, kao organizatori i kao igrači, tu nema pitanja - rekao je Mihorko.

Izrazio je nadu da neće biti problema zbog pandemije koronavirusa.

Predsjednik Saveza sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine Hajrudin Zekić napomenuo je kako je ovo takmičenje trebalo biti održano u Kini, ali je došlo do izmjene zbog pandemije pa je BiH dobila priliku da bude domaćin. Dodao je kako je Savez sjedeće odbojke BiH ozbiljno pristupio organizaciji takmičenja.

- Spremno dočekujemo predstojeće Svjetsko prvenstvo. Imamo dva cilja. Jedan je takmičarski, a onaj drugi opći, turistički - rekao je Zekić.

Naglasio je i kako će nastupiti 16 država, odnosno 32 nacionalne selekcije s pet kontinenata što će biti velika promocija Sarajeva i BiH.

- U onom takmičarskom dijelu, puno nećemo obećavati, ali evo, ova država je navikla da najtrofejniji savez uvijek donosi medalje, mi ćemo se potruditi da odigramo finalnu utakmicu i da zlato vratimo u BiH, po četvrti put - optimističan je Zekić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.