open-navfaktor-logo
search
Vrhovni poglavar IZ
Svečanost u Begovoj džamiji: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović zvanično preuzeo drugi mandat
Reis Kavazović predvodio je danas džuma-namaz i održao hutbu u Begovoj džamiji, nakon toga mu je uručena Odluka o izboru reisu-l-uleme IZ u BiH, čime je i zvanično preuzeo drugi mandat vrhovnog poglavara IZ koji će obnašati narednih sedam godina
22.11.2019. u 14:12
get url
text

Uz prisustvo velikog broja zvanica, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je upriličena svečanost obznanjivanja novog mandata reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića.

Reis Kavazović predvodio je danas džuma-namaz i održao hutbu u Begovoj džamiji, nakon toga je na svečanosti položio zakletvu te mu je uručena Odluka o izboru reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, čime je i zvanično preuzeo drugi mandat vrhovnog poglavara Islamske zajednice koji će obnašati narednih sedam godina.

Program je počeo učenjem odlomaka iz Kur'ana i izvođenjem ilahija i kasida, u izvedbi imama, studenata i studentica Fakulteta islamskih nauka (FIN) i učenika i učenica medresa. Svečanosti su prisustvovale muftije, imami, predstavnici IZ, kao i brojne druge zvanice i gosti.

{$galerijaFotografija}

S obzirom na to da je novi mandat dobio aktuelni reisu-l-ulema Kavazović, svečanost obznanjivanja njegovog novog mandata obavljena je prema propisanom protokolu bez predaje nove Menšure.

Kako je ranije navedeno iz Rijaseta, ovom prigodom će danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci biti otvorena i izložba "Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882-2019."

Izbori za reisu-l-ulemu IZ u BiH održani su 12. oktobra ove godine, a članovi Sabora IZ u BiH birali su između dva kantidata - Huseina ef. Kavazovića i Muamera ef. Zukorlića.

Kavazović je dobio povjerenje 291 člana Sabora, a Zukorlić 82 glasa, uz jedan nevažeći.

U svom programu Kavazović je postavio osnovne principe kojima će se Islamska zajednica u BiH ubuduće voditi, a jedan od njih je da će Islamska zajednica biti zajednica koja će uvažavati tradicionalna i savremena iskustva u obrazovanju, kritički odnos i dijaloški pristup, otvorenost prema svijetu, interdisciplinarnost, dinamičnost i savremenost u svom promišljanju i izrazu.

Obzirom na to da se organizacija i djelovanje Islamske zajednice u BiH zasniva na Kur’anu, sunetu, islamskoj tradiciji Bošnjaka i na zahtjevima vremena, Kavazović je naglašavao da će IZ u BiH uvijek biti neodvojivi dio ummeta muslimana.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović zvanično preuzeo drugi mandat
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.