Najprije je upriličena posjeta Memorijalnom centru Veljaci, gdje je do sada ukopano 306 žrtava iz Bratunca koje su ubijene tokom agresije i etničkog čišćenja Bošnjaka 1992. godine. Potom, delegacija je posjetila i Memorijalni centar Potočari, gdje je do sada ukopano 6.652 žrtve genocida.

Posjeti je prisustvovao i potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, koji je istakao da svi pripadnici i sve boračke kategorije proistekle iz Armije Republike Bosne i Hercegovine moraju imati ista prava na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

- Zahvaljujem Koordinaciji boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine što svake godine organizuju posjetu našim memorijalnim centrima i našim šehidima. Svi smo mi bili pripadnici jedne Armije i u tom smislu trebamo, svi pripadnici i sve kategorije, imati ista prava na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Neprihvatljivo je da bilo koji pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, iz bilo koje kategorije, povratkom u ovaj dio naše zemlje izgubi neko pravo ili privilegije, a ista je uživao do povratka. Samo tako možemo graditi jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, još postoji ta razlika i ta nepravda u određenim privilegijama i primanjima, moj poziv je nadležnim ministarstvima da se to promijeni.

Važno je da Koordinacija boračkih organizacija daje punu podršku u ovom pravcu i ja se nadam da će uskoro doći trenutak da samo zato što ste se vratili na svoje ognjište ne gubite neko pravo jer ste i dalje demobilisani borac, ratni vojni invalid ili šehidska porodica Armije Republike Bosne i Hercegovine - kazao je Salkić.