Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja za Nezavisne su potvrdili da se u autobusu nalazilo 20 putnika iz Sanskog Mosta i četiri iz Ključa.

- Ove osobe su, u skladu s propisanim procedurama, evidentirane i na granici su popunile odgovarajuće upitnike. Za sve njih predviđene su mjere samoizolacije. Predstavnici Higijensko-epidemiološke službe i Policijske stanice Sanski Most evidentirali su ove putnike i od njih su uzete kućne adrese. U narednim danima pratit će se njihovo zdravstveno stanje i kontrolirati da li se pridržavaju propisanih zdravstvenih mjera - istakla je načelnica pomenute službe Nada Elijaš.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike USK apelovalo je na sve građane da se uzdrže od putovanja i da ne izlažu riziku sebe i druge. Nakon što su na nivou USK donesene mjere o zabrani rada ugostiteljskih, usložnih i zanatskih objekata i apela da građani ostanu kod kuća, na ulicama Sanskog Mosta mnogo je manje ljudi nego uobičajeno.

U proteklih nekoliko dana u ovdašnjim trgovačkim centrima zabilježene su velike gužve, a građani su u značajnim količinama kupovali brašno, ulje, šećer i dezinfekciona sredstva.

U ovome gradu nisu evidentirane zaražene osobe, a oko 70 građana se nalazi u kućnoj izolaciji i prati se njihovo zdravstveno stanje.