open-navfaktor-logo
search
Suđenje Novaliću i drugima
Svjedok Hrapović: Sanita Alagić je tražila da promijenim šifru respiratora, rekla je da je tehnička greška
Svjedočenjem Adnana Hrapovića, stručnog savjetnika za nabavke u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ), danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori".
03.11.2021. u 13:07
get url
text

Hrapović, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine, danas je govorio o načinu na koji je sklopljen ugovor sa firmom Srebrena malina o nabavci 100 kineskih respiratora za 10,5 miliona KM, a zbog čega se sudi federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru Srebrene maline Fikretu Hodžiću, te dopremijerki i ministrici finansija FBiH Jelki Milićević. 

Hrapović je kazao da su se nakon proglašenja stanja prirodne nesreće u FBiH sve javne nabavke koje su se odnosile na nabavku medicinske opreme provodile primjenom člana 10 Zakona o javnim nabavkama, kojim je regulisano izuzeće od primjene tog zakona, dok su redovne nabavke vršene po konkurentskom postupku ili otvorenom postupku bez objave obavještenja. 

Preporuka Agencije za javne nabavke

Kazao je da je nakon proglašenja stanja nesreće Agencija za javne nabavke BiH poslala saopćenje u kojem je data preporuka da se kod hitnih nabavki može korisiti član 10 (izuzeće od Zakona) ili član 21 (pregovarački postupak), te da pretpostavlja da je to bio osnov na osnovu kojeg je donesena odluka da se ide na izuzeće. 

Za nabavku tih sredstava korištena su sredstva za zaštitu i sapašavanje sa posebnog podračuna, o čijem je korištenju odlučivao Federalni štab civilne zaštite, koji je donio, koliko se svjedok mogao sjetiti, tri takve odluke. 

Odgovarajući na pitanja tužioca Mirze Hukeljića, svjedok je kazao da su u prve dvije nabavke bila navedena sredstva koja se nabavljaju, dok u trećoj to nije bio slučaj, odnosno stajalo je samo "medicinska oprema", bez nabrajanja šta se nabavlja. 

Kazao je da je prijedlog odluke u slučaju nabavke respiratora inicirala pomoćnica direktora FUCZ-a Sanita Alagić, na osnovu ponude Srebrene maline. 

Ponudu je, kako je kazao donijela Alagić, koja je njemu nadređena, i na osnovu nje su zajedno napravili prijedlog odluke. U njoj su, kako je kazao, bili navedeni respiratori HCVE0003, 100 komada i cijena je bila 10,5 miliona KM. 

Hrapović je danas kazao da je on tom prilikom rekao da ne bi na taj način radio nabavku.

- To je bilo više kao moje mišljenje da ja lično ne bih to primjenjivao - rekao je svjedok. Dodao je da je to smatrao jer se radi o postupku koji nije transparentan, ali ga nije zabranjeno primijeniti. Rekao je i da nije pismeno izrazio taj stav, a upitan zašto nije parafirao prijedlog odluke, rekao je da "to nije bio iskaz njegovog neslaganja, već da u vrijeme pandemije nije ništa parafirao".

Za prijedlog je korištena ponuda Srebrene maline, odluka Štaba o izdvajanju sredstava i član 10 Zakona o javnim nabavkama. Nakon što je direktor potpisao prijedlog odluke, sačinila ju je Minela Lučkin Ovčina iz pravnog sektora, a svjedok je onda na osnovu na odluke sačinio ugovor. 

Dan-dva nakon toga, unio je to na Portal javnih nabavki, kako je to regulisano propisima, a gdje se, kako je pojasnio, unosi ime dobavljača, vrijednost postupka i roba koja se nabavlja.

Sa dobavljačem, kako je kazao, nije imao nikakvu komunikaciju, niti su njemu lično dolazile bilo kakve ponude. Rekao je da pretpostavlja da je bilo još nekih ponuda, osim one koju je dostavila Srebrena malina. 

Nakon nekog vremena, kako je kazao danas svjedok, Sanita Alagić mu je kazala da je došlo do tehničke greške, te da je pogrešno navedena šifra respiratora HCVE 003 i da treba stajati ACM 812 A. Rekao je da misli da je šifra bila napisana na nekom papiriću, te da nije ulazio u to je li se radilo o istim respiratorima. Nakon što mu je tužilac predočio iskaz iz istrage, u kojem je naveo da je to bilo nakon tri sedmice, te da mu je Alagić rekla da se radi o istim respiratorima sa dvije oznake, svjedok je kazao da je moguće da je tako rekao. 

{$galerijaFotografija}

Nakon što je sačinio novi prijedlog odluke sa izmijenjenom šifrom, predao ju je Saniti Alagić, te misli da je ona onda odnijela na potpis i ne zna šta je dalje bilo s tim. Rekao je da on nije radio izmjenu ugovora. Potvrdio je da je prethodni ugovor dostavio Alagić na email. 

Odgovarajući na pitanja braniteljice Fahrudina Solaka Marsele Bajramović, svjedok je potvrdio da suštinski ne postoji velika razlika između primjene člana 10 i člana 21 Zakona o javnim nabavkama, kazavši da je "faktički razlika neznatna, samo kod primjene člana 21 ima više papira i učestvuje komisija". 

Potvrdio je i da portal javnih nabavki na koji je on unio podatke o nabavci direktno prati Agencija za javne nabavke BiH, sa kojom je također imao korespodenciju nakon izbijanja afere.

Kako je pojasnio, iz Agencije su tražili izvještaj o nabavci, iako su sve vrijeme to i sami mogli vidjeti, te da im je uz odgovor isprintan i dostavljen sadržaj sa portala. 

Potvrdio je i da nakon toga nisu dobili bilo kakav dopis od Agencije, niti im je izrečena bilo kakva prekršajna sankcija. 

Svjedok nije mogao odgovoriti na pitanje da li je Alagić ugovor koji joj je poslao koristila kao urnek za ugovor za nabavku maski, što je bila tvrdnja Solakove braniteljice.  Svjedok se složio sa braniteljicom da je zbog obima posla moglo doći do grešaka u kucanju, ali je na dodatno pitanje tužioca da li je ikada ranije na ovakav način vršio ispravku kazao da nije. Na pitanje sutkinje Džemile Begović da li je on pogriješio prilikom kucanja odgovorio je odrično. 

Također je na upit tužioca kazao da opremu ovog tipa ranije nisu nabavljali, ali je kasnije odgovarajući na pitanja Fahrudina Solaka potvrdio da su prije izbijanja pandemije za potrebe zaštite i spašavanja nabavljali sanitetska vozila sa svom opremom, koja je uključivala i respiratore, defibrilatore, te drugu sličnu opremu. 

"Federalni štab CZ-a glavni u stanju nesreće"

Nakon Hrapovića, iskaz prd Sudom danas je dala i Dalila Efendić, također uposlenica FUCZ-a.

Ona je u kritično vrijeme bila šefica ureda direktora FUCZ-a i članica prvobitnog Štaba CZ-a. 

Ona je kazala da je bila ovlaštena da u slučaju odsustva direktora pregleda poštu i signira je na sektore gdje je potrebno unutar FUCZ-a.

Na pitanja tužioca Hukeljića, rekla je da je dolazilo puno ponuda, ali da ona nije ulazila u njihov sadržaj, već ih je signirala Federalnom štabu ili Sektoru 7 (u sklopu kojeg su javne nabavke, finansije...).

Upitana zbog čega je sve signirala Štabu, kazala je da "u stanju nesreće sve ide preko štaba i on je glavni". 

Kazala je da je članica Štaba bila do 25. marta, a što je saznala "ujutro od kolegice na hodniku". Rekla je i da nije lično učestvovala u postupcima javnih nabavki jer to radi ranije spomenuti sektor za finansije i javne nabavke. 

Također je kazala da je Federalna uprava civilne zaštite u to vrijeme bila najaktivnija, te da su danonoćno radili i provodili vrijeme na poslu. 

Potvrdila je da su izmjenom sastava štaba u njega ušli predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove i Agencije za robne rezerve, da je broj uposlenika FUCZ-a u Štabu smanjen sa sedam na dva, te da je Jelka Milićević ostala na mjestu komandantice Štaba. 

Potvrdila je i da su sve odluke Štaba bile jednoglasne, a one za koje se nije mogao postići koncenzus ostavljane su za naredne sjednice. 

Rekla je da je dolazio veliki broj ponuda, odnosno pošte, da su bile "dvije-tri knjige pošte svaki dan", da su "ljudi svašta nudli", kao i da su im ponude proslijeđivali, između ostalih, strane ambasade u BiH, Zavod za javno zdravstvo i drugi.

Svjedokinja je na pitanje Solakove advokatice najprije kazala da je "bilo ponuda u kojima je bilo 50 i više respiratora" , ali je prilikom dodatnog ispitivanja tužioca Hukeljića pojasnila da nije dobro čula pitanje te da je mislila na medicinska sredstva, a ne konkretno respiratore. 

Suđenje će biti nastavljeno u petak, kada je planirano saslušanje Sanite Alagić i Enise Bajramović, također uposlenice FUCZ-a. 

_DSC7008.JPG
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.